Bezoeken|Ontdek de Zaanstreek|Zaanse Schans|Molens - begin van een rijke historie

Molens - begin van een rijke historie

Onze naam op het gebied van scheepsbouw, industrie en food hebben we voor een groot deel te danken aan de uitvinding van de houtzaagmolen door Cornelis Corneliszoon van Uytgeest, ook wel Krelis Lootjes. In 1594 bouwde hij een kleine molen die met behulp van een krukas de beweging van de molenwieken kon omzetten in een verticale beweging. De molen ging op een vlot en werd eerst in Amsterdam en Alkmaar aangeboden, echter daar zag men de potentie niet een Zaankanter wel zag.

Het Juffertje: moeder aller molens
Voorjaar 1596 stond het molentje in Zaandam en kreeg de naam Het Juffertje, het silhouet van de molen deed namelijk aan een jurkje denken. Later werd de molen ook 'Het Moertje' genoemd, de moeder alles molens. Er volgenden namelijk nog heel veel molens naar het voorbeeld van Het Juffertje. En niet alleen houtzaagmolens, maar ook oliemolens, pelmolens en zo voort.

Reconstructie Zaanse Schans 1729 Onzichtbaar Nederland NPO

Op het hoogtepunt, zo rond 1729 waren er ongeveerd 639 molens in gebruik. Er waren dan ook nergens zoveel ondernemingen te vinden als in de Zaanstreek. Weverijen, stijfselfabrieken, zeildoekmakerijen, papier, tabak, verf, kaarsen, mosterd, olie, cacao, zagerijen, scheepsbouw, zeevaart en nog veel meer. De Zaanse rijspellerij was zelfs een van de machtigste industrieën ter wereld.

 

Molens op de Zaanse Schans
Toen de stoommachines het toneel overnamen, verdwenen de meeste molens uit het landschap. Mede dankzij vereniging 'de Zaansche Molen' kunnen we vandaag de dag nog de vernuftige technieken uit de molens van weleer bewonderen. De meeste molens vind je terug op de Zaanse Schans: houtzaagmolens De Gekroonde Poelenburg en Het Jonge Schaap; verfmolen De Kat; oliemolens De Zoeker en De Bonte Hen en specerijmolen De Huisman. De meeste molens kun je ook bezoeken!

Algemeen_07.jpg