Waan je even terug in de tijd

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied waarin de 18e en 19e eeuw herleven. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van vers brood, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant. Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam.


Kijk op De Zaanse Schans voor algemene informatie.

Nacht van de Nacht - Proeven in het donker - Zaanse schans

Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht 28 oktober wordt het donker ook op de Zaanse Schans gevierd. Op de schans, in het Zaans Museum en in de Kalverpolder geniet je van spannende activiteiten en acts voor de hele familie.

Chocolade beleving - foto Zaans Museum

Cacaomaand in het Zaans Museum

Tijdens oktober Cacaomaand staat ook het Zaans Museum in het teken van cacao en chocolade. Er is een lezing over de associatie met geluk, je kunt chocoproefjes doen in het ProefLab en voor de echte zoetekauwen is er de 'Chocolade Beleving'.

Het Wevershuis - de Zaanse Schans

Het Wevershuis

Hollands doek was wereldberoemd en tot ver in de 19e eeuw kwam meer dan 80% van het Nederlandse zeildoek van de thuiswevers in de Zaanstreek. Bezoek Het Wevershuis op de Zaanse Schans of lees meer over de geschiedenis van het Zaanse zeildoek.

Algemeen_07.jpg

Molens

Zonder molens geen Gouden Eeuw. In de hoogtijdagen draaiden er honderden in de Zaanstreek. Op de Zaanse Schans maken molens nog altijd deel uit van het landschap en kun je diverse soorten molens bezoeken.

dbf-20160828-9026.jpg

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

Optimaal genieten van het Oud Hollandse landschap? Maak na je bezoek aan de Zaanse Schans een tochtje op de fiets. Ter plekke kun je er een huren en er liggen twee leuke routes voor je klaar die je o.a. langs het industriële erfgoed aan de Zaan voeren!