Waan je even terug in de tijd

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied waarin de 18e en 19e eeuw herleven. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van vers brood, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant. Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam.


Kijk op De Zaanse Schans voor algemene informatie.

Windmill Cruise rondvaart varen - beeldbank Zaanse Schans

Op heldentocht langs de molens

Vanaf 23 maart kun je op Windmill Cruise langs 'de helden' waaraan we onze Gouden Eeuw hebben te danken: de Zaanse molens. Elke dag varen ze vanaf de Zaanse Schans en kun je dit unieke stukje Hollandse geschiedenis vanaf het water beleven.

Kaasmakerij 01 - beeldbank Zaanse Schans

Henri Willig Kaas Experience

Deze informatieve experience in De Haal op de Catharina Hoeve laat op een leuke manier de geschiedenis van Henri Willig Kaas zien. Ontdek je de geheimen van het kaasmaken.

Algemeen_07.jpg

Molens

Zonder molens geen Gouden Eeuw. In de hoogtijdagen draaiden er honderden in de Zaanstreek. Op de Zaanse Schans maken molens nog altijd deel uit van het landschap en kun je diverse soorten molens bezoeken.

Het Wevershuis - de Zaanse Schans

Het Wevershuis

Hollands doek was wereldberoemd en tot ver in de 19e eeuw kwam meer dan 80% van het Nederlandse zeildoek van de thuiswevers in de Zaanstreek. Bezoek Het Wevershuis op de Zaanse Schans of lees meer over de geschiedenis van het Zaanse zeildoek.

dbf-20160828-9026.jpg

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

Optimaal genieten van het Oud Hollandse landschap? Maak na je bezoek aan de Zaanse Schans een tochtje op de fiets. Ter plekke kun je er een huren en er liggen twee leuke routes voor je klaar die je o.a. langs het industriële erfgoed aan de Zaan voeren!