Tip: neem vanuit Amsterdam de Zaanboot

Friesche poort - Zaanboot (1)
De leukste manier om naar Zaanstad te komen is over het water. Vanaf steiger 14 achter Amsterdam CS kun je de Zaanboot nemen richting het centrum van Zaandam om daar in het spoor van Monet de stad te ontdekken.
 

Monetsafari

'In het spoor van Monet'

Zaandam door de ogen van de impressionistische schilder Claude Monet zien? Ga met een gids van stichting Monet in Zaandam mee op stadssafari door het Zaanse stadshart en ontdek wat Monet inspireerde. 

Logo van Monet in Zaandam

Claude Monet (1840 – 1926) verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. In een paar maanden tijd maakte hij daar 25 doeken en negen tekeningen. Monet was daarvoor Frankrijk ontvlucht wegens een oorlog. Met vrouw Camille en zoontje Jean verbleef hij in hotel 'De Beurs' aan de Dam met uitzicht over de haven. Het was een belangrijke periode in zijn ontwikkeling als schilder. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef Monet aan zijn vriend en kunstenaar Camille Pissarro. “Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.”

Van Czaar Peterhuisje tot Monet Atelier
De Monetsafari start bij het Czaar Peterhuisje, een van de oudste huizen van Nederland. Monet maakte destijds een schets van het Czaar Peterhuisje. Tijdens de rondleiding door het beroemde huisje, waar de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 logeerde, is de reproductie van deze tekening te zien. De safari gaat daarna verder in het spoor van Monet door het oude centrum van Zaandam.

monet in zaandam

Wandelend door Zaandam brengt de gids het Zaandam van 1871 tot leven met afbeeldingen en allerlei leuke anekdotes. De rondleiding voert langs het wereldberoemde en in originele kleur geschilderde Blauwe Huis van Monet aan de Hogendijk en maakt een stop bij het onlangs herbouwde luchthuis aan de Zaan. Het doek dat Monet hiervan maakte, hangt in het New Metropolitan Museum of Art in New York. In het luchthuis is sinds 2016 het Monet Atelier gevestigd, waar onder andere replica’s van de 25 Zaanse Monet-schilderijen hangen. De gids van Monet geeft interessante feiten over de schilderijen.

 

Via de oude sluis van Zaandam, die er al was ten tijde van Monet, komt tenslotte het eindpunt van de safari in zicht. Bij TOOST op de Dam wordt de Monetsafari afgesloten met een kop koffie. Op eigen gelegenheid kan eventueel nog het wereldberoemde hotel met de gestapelde huisjes worden bezocht, verderop in het stadscentrum. Helemaal bovenin is een blauwe gevel te zien, een Monet-knipoog van de architect.

Meer Monet: vaartocht naar het Zaans Museum

Nog meer van Monet zien? Boek de Monetsafari Plus! Met dit ticket kun je op eigen gelegenheid met de Zaanhopper naar de Zaanse Schans varen en daar het Zaans Museum bezoeken. Hier kun je Monet's Zaanse werk De Voorzaan en de Westerhem in het echt kan worden bewonderd.