Dam tot Damweekend

dbF-20160917-0010-170.jpg

De Dam tot Damloop is niet alleen het grootste sportieve event van Nederland, maar ook het leukste feest in de Zaanstreek. Zo'n 87.000 bezoekers en gemiddeld 150.000 bezoekers maken er elk jaar weer een geweldig Dam tot Damweekend van. Je bent van harte uitgenodigd dit feest mee te komen vieren!

 

De eerste Damloop vond plaats op 3 november 1985. Dat betekent dat zondag 17 november 2017 de 33e editie wordt gelopen. Net als voorgaande jaren waren de startbewijzen voor de 10 Engelse mijl snel uitverkocht. Dat betekent dat er die zondag 50.000 hardlopers finischen in Stadshart Zaandam!

dbF-20160917-0012-73.jpg

Zaterdagavond Damloop by Night
Ook fun run Damloop by Night is razend populair. Binnen no time werd het deelnemersrecord gebroken. De Night Run is zowel voor lopers als supporters pure fun. Langs het parcours van 8 kilometer geniet je van oogverblindende verlichting en muziek. En na de finish proost je in het Dam tot Dam Park met duizenden andere sportievelingen op je overwinning.

dbF-20160918-0013-118.jpg

Mini Dam tot Damloop
Kinderen kunnen het Dam tot Dam spektakel natuurlijk ook met volle teugen meebeleven. Voor jonge hardlopers is er de Mini Dam tot Damloop. In Zaandam verwachten we 3.500 kinderen aan de start.

 

De Mini Dam tot Damloop is veel meer dan een hardloopwedstrijd. Het spektakel van de Mini Dam tot Damlopen begint al in de startvakken met een speciale warming-up. En is na het lopen die medaile binnen dan kun je op de Burcht verder feesten. Daar is namelijk een groot kinderfeest met sport, spel en leuke optredens. Ook leuk als je niet hebt meegelopen!

dbF-20160917-0010-120.jpg

Wandelen en fietsen
Het is duidelijk. De Dam tot Damloop wordt met recht Dam tot Damweekend genoemd en omvat inmiddels veel meer dan de Damloop alleen. Het weekend begint op zaterdag met de Dam tot Dam Wandeltocht. Zondags komen ook fietsliefhebbers in actie tijdens de Dam tot Dam FietsClassic.

 

Historie Damloop
Het idee voor een Dam tot Damloop (Bedenker Cees Lansberger 1981) kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want op 27 augustus 1959 werd in het kader van een tunnellobby al de eerste Dam tot Dam race gehouden. Het Noordzeekanaal was na de Tweede Wereldoorlog een fors obstakel vanuit Amsterdam naar het noorden, en vice versa. Niet verwonderlijk dus dat actie is gevoerd voor een betere, snellere verbinding.

 

Die eerste Dam tot Dam race ging nog andersom. Van de Zaanse Dam naar de Amsterdamse Dam. Toen maakte het niet uit hoe men zich tussen start- en eindpunt verplaatste. Nu is het de bedoeling dat je van Dam tot Dam rent. Al is het event inmiddels uitgegroeid tot heel weekend met ook mini-lopen, wandeltochten, een Night Run en zelfs een fietsklassieker.