Streets of the World

Streets of the World - foto Cuba Havanna AM 75 111208

Auto's uit Japan, brandstof uit het Midden Oosten, cacao uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië, toeristen van overal. Dagelijks trekt de hele wereld aan het Zaanse Hembrugterrein voorbij over het naastgelegen Noordzeekanaal. Een uitgelezen plek voor een museum dat foto's van over de hele wereld toont.

 

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs reisde tussen 2009 en 2016 de wereld rond en fotografeerde het straatleven in alle hoofdsteden ter wereld voor het unieke project Streets of the World. In Streets of the World Photo Museum op het Hembrugterrein in Zaandam kun je langs alle 195 foto's wandelen.

 

De andere kant van steden
Streets of the World geeft een uniek kijkje achter de schermen van hoofdsteden die door media vaak worden afgeschilderd als gevaarlijk en onrustig. “Mijn foto’s tonen een andere kant van het verhaal, een kant die betrokkenheid, verbondenheid en hoop biedt,” aldus Swolfs. Alleen straten in de hoofdsteden van Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee zijn nog niet door Swolfs gefotografeerd. “Hoewel ik nog drie landen heb te gaan, wil ik in deze tijden van polarisatie, onrust en groeiende angst voor oorlog en terrorisme niet wachten om mijn verhaal te delen met dezelfde wereld die ik in de afgelopen zeven jaar ook heb mogen fotograferen en leren kennen.”

Paplab tijdens opening Lab-44 Hembrugterrein

De andere kant van Zaanstad

Kom je bij Streets of the World die andere kant van steden ontdekken, dan ontdek je gelijk ook een kant van Zaanstad, die je waarschijnlijk nog niet kent. Het Hembrugterrein was ooit het hart van de Stelling van Amsterdam was. Hier werden vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger geproduceerd. De monumentale panden vertellen over dat stukje van ons industriële verleden. Slechts een voorproefje op het industriële erfgoed dat verderop langs de Zaan is te vinden. Denk aan de oude chocoladefabriek van Verkade, de molens van de Zaanse Schans en de pakhuizen in de Zaanbocht. De Zaanboot neemt je met alle liefde verder die kant op.

Maakindustrie van toen en nu
Wat het Hembrugterrein extra bijzonder maakt, is dat je er ook de maakindustrie van nu en de toekomst vindt. De gerestaureerde panden huisvesten veelal creatieve en innovatieve ondernemers. In wat ooit een laboratorium van de munitiefabriek was, wordt nu geëxperimenteerd met bier, rijstepap en sambal. In een oude perserij werpt Coco Conserven nieuw licht op de voedselindustrie. En in het Optiekgebouw combineert studio Dirk van der Kooij traditie met technologie en print unieke stoelen, tafels en lampen.