Bezoeken|Ontdek de Zaanstreek|Hembrugterrein|Lab-44: voor makers en eters

Lab-44: voor makers en eters

Lab-44 voordeur

Na een maandje proefdraaien is Lab-44 'voor makers en eters' officieel open. Waar ooit lab-proefjes werden gedaan voor de voormalige wapen- en munitiefabriek op het Hembrugterrein kun je nu heerlijk eten en drinken en vind je foodgerelateerde bedrijven.

 

Lab-44 is gevestigd in één van de meest markante panden op het Hemburgterrein, ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam. In het pand, officieel gebouw 197, huisde ooit echt een laboratorium. In 1918 maakte het deel uit van de wapen- en munitiefabriek die op het terrein was gevestigd. Daar waar toen vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd geproduceerd, ligt nu een terrein dat door de tijd is omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur. Meer over het Hembrugterrein.

 

Gebouw 197 was ernstig in verval geraakt, maar dat maakte het pand niet minder interessant. 'Juist de krotten willen we graag redden,' vertelt Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam in een artikel op Oneindig Noord-Holland. Stella: 'Er is terughoudend gerestaureerd. We wilden zoveel mogelijk behouden en terug naar het oude brengen.'
Het Zaanse Lab dakconstructie

Unieke locatie 'voor eters'
Uit eten is een combinatie van beleving en food. Bij Lab-44 eet je alvast op een unieke locatie. Lab-44 ligt op het mysterieuze Hembrugterrein aan de kruising van rivier de Zaan en het Noordzeekanaal. Op de grens van Amsterdam en de Zaanstreek. Een streek met een rijke food & drink historie. Vanaf het terras op het zuiden kijk je prachtig uit op het water.

 

Achter de uitgebreide kaart zit Lab-44 eigenaar Paul Riteco, in Zaanstad onder meer nog eigenaar van Brouwerij HOOP en restaurant De Hoop op d'Swarte Walvis. Ook de chef komt van dit restaurant. 

Zaanse sambal

Broedplaats voor bijzondere 'makers'
In de buitenste ring van Lab-44 komen een aantal food & drink gerelateerde bedrijven. Bierbrouwerij HOOP gaat hier bijvoorbeeld nieuwe smaken ontwikkelen en testen. Het Paplab maakt eigentijdse desserts met rijstepap. De in deze regio bekende Zaanse Sambal vestigt hier haar productie en kantoor. Er komt een atelier van Proud Design voor de ontwikkeling van food & drink design en verpakking. Er worden Pizza workshops georganiseerd volgens het concept van Gabrielle Bonci. En tot slot komt er een kleine winkel en zijn er twee ruimtes voor evenementen en arrangementen.

Het Zaanse Lab AI