Bezoeken|Highlights|Herbestemming-toppers

Herbestemming-toppers

In de Zaanstreek vind je veel prachtige voorbeelden van herbestemming. Fabrieken langs de Zaan, die ooit het oudste industriegebied van Europa vormden, kerken die leeg zijn komen te staan en gebouwen die hun functie verloren, kregen een nieuwe bestemming waardoor wij er nog altijd van kunnen genieten.

 

Kom zelf eens kijken bij bijvoorbeeld deze vijf herbestemmings-toppers:

Industrieel erfgoed - Verkadefabriek 02.jpg

De Chocoladefabriek

De oude fabriek van Verkade is nog altijd een icoon langs de Zaan. “Staalkaart van architectonische stijlen en constructiewijzen,” roemt de Kennisbank Herbestemming. Binnenkijken kan o.a. bij versmarkt De Verskade en de openbare bibliotheek.  

Zaandijkerkerk - foto Stadsherstel

Zaandijkerkerk

De Zaandijkerkerk wordt als voorbeeld voor leegstaande kerken gezien. In de kerk zijn woningen als ‘schoenendozen’ geplaatst en bovenin de toren kun je het 17e eeuwse uurwerk en het uitzicht over de Zaanse Schans te bewonderen. (foto Stadsherstel).

Lab-44 Instagram

Lab-44

Het Hembrugterrein staat vol staaltjes herbestemming. Eén daarvan is het laboratorium van de voormalige wapen- en munitiefabriek. Het werd omgetoverd tot food hotspot Lab-44, voor makers en eters met een restaurant en food gerelateerde bedrijven. 

adelaar01.jpg

De Adelaar

Een van de markantste gebouwen langs de Zaan is De Adelaar. Met letterlijk een reusachtige adelaar als landmark op het dak. Deze voormalige zeepziederij vormt nu het hoofdkantoor van modemerk Vanilia, die als een soort eerbetoon hier ook weer zeep maken.

WatertorenAssendelft

De Watertoren

In de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland wordt tegenwoordig gewerkt en gegeten. De gezichtsbepalende watertoren van Assendelft werd omgetoverd tot bedrijfsverzamelgebouw. Helemaal bovenin kun je vergaderen, eten en feesten.