Waan je even terug in de tijd

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied waarin de 18e en 19e eeuw herleven. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van vers brood, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant. Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam.


Kijk op De Zaanse Schans voor algemene informatie.

Molen de Huisman foto van De Zaansche Molen

Code Cacao

In het kader van de Cacaomaand kun je zondag 8 oktober getuige zijn van het historische proces van cacaomalen. Een unieke gebeurtenis, want nergens ter wereld is er nog een cacaomolen in werking. 

Het Wevershuis - de Zaanse Schans

Het Wevershuis

Hollands doek was wereldberoemd en tot ver in de 19e eeuw kwam meer dan 80% van het Nederlandse zeildoek van de thuiswevers in de Zaanstreek. Bezoek Het Wevershuis op de Zaanse Schans of lees meer over de geschiedenis van het Zaanse zeildoek.

Algemeen_07.jpg

Molens

Zonder molens geen Gouden Eeuw. In de hoogtijdagen draaiden er honderden in de Zaanstreek. Op de Zaanse Schans maken molens nog altijd deel uit van het landschap en kun je diverse soorten molens bezoeken.

dbf-20160828-9026.jpg

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

Optimaal genieten van het Oud Hollandse landschap? Maak na je bezoek aan de Zaanse Schans een tochtje op de fiets. Ter plekke kun je er een huren en er liggen twee leuke routes voor je klaar die je o.a. langs het industriële erfgoed aan de Zaan voeren! 

Zaans museum 01

Zaans Museum

Benieuwd naar de Zaanse verhalen; de bewoners, hun leven en werken, de vele innovaties en het industrieel erfgoed? In het Zaans Museum vind je objecten uit en over de Zaanstreek van de 17de eeuw tot vandaag de dag.