Bezoeken|Nieuws en tips

Nieuws en tips

Waterkant 5 Zaanslag

Spectaculaire Slag om de Zaan

Zaterdag 15 april vindt voor de 14e maal het spektakel Slag om de Zaan plaats. Heel roeiend Nederland waagt zich weer aan een race over ruim 16 kilometers Zaan. De sloepenrace is een feest voor deelnemers en toeschouwers. Start-, finish- en middelpunt vormt De Chocoladefabriek aan de Westzijde in Zaandam. Deze voormalige Verkade-fabriek geeft een voorproefje van het prachtige erfgoed dat de achtergrond vormt voor de sloepenrace zelf.

 

De geschiedenis van het sloeproeien is nauw verbonden met die van de scheepvaart en dus de Zaanse historie. Met sloepen voer men tussen schip en wal, hielp met met aan- en afmeren, werden mensen gered en jaagden zeilende walvisvaarders op walvissen. Op zeevaartscholen was het sloeproeien lang een verplicht vak. Waar sloepen waren, ontstonden ook wedstrijden. Inmiddels zijn er een kleine 250 sloepen actief in het Nederlandse wedstrijdcircuit, en worden er jaarlijks ruim 20 wedstrijden georganiseerd. De Slag om de Zaan is een geliefde. En niet in de laatste plaats vanwege de mooie omgeving.

 

Meebeleven vanaf de oever
Wordt het rechtstreekse duel tussen de mannen van de Zaandamse sloep 't Anckertje (Saense Kat in het geel) tegen de mannen van De Huysman Wormerveer het hoogtepunt van de spectaculaire sloepenrace Slag om de Zaan 2017 komende zaterdag? Kom het zelf meemaken! Om 14.00 uur geeft Tweede Kamerlid en oud-wethouders van Zaanstad Barbara Visser het eerste startschot voor de herenteams en om 14.18 uur zijn boven genoemd Zaanse sloepen aan de beurt. In totaal gaat het om 800 deelnemers verdeelt over 84 sloepen. Wat een pracht gezicht gaat dat worden op de Zaan!

 
Wil je juist de dames (ook 34 sloepen!) aanmoedigen, kom dan eerst vroeger naar de Zaanse Chocoladefabriek in Zaandam. Voor deze teams valt het eerste startschot om 11.00 uur. Weten waar, wat en hoe je mee kunt kijken zaterdag? Op de Zaanslag site is bezoekersinformatie verzameld

 

Zaan als goudader
De zestien kilometers Zaan die tijdens de sloepenrace wordt afgelegd, voeren lang een rijke geschiedenis. Tijdens de Gouden Eeuw bloeide in de Zaanstreek de handel, scheepsbouw en industrie op dankzij rivier de Zaan. Honderden molens draaiden er ooit hier langs de Zaan. En dankzij de houtzaagmolens kreeg ook de scheepsbouw hier een impuls. Zefls de Russische tsaar Peter de Grote kwam in 1697 naar Zaandam om van de scheepsbouw te leren.

 

Pakhuizen en oude fabrieken
Prachtige pakhuizen en oude fabrieken aan de oever herinneren aan een tweede bloeiperiode. Op verhalensite Oneindig Noord-Holland kun je lezen dat dankzij de Zaan – en het Noordzeekanaal – fabrieken, pakhuizen, steden en zeehavens met elkaar werden verbonden. “Het dichte netwerk van beurtdiensten door motorboten zorgde ervoor dat de pinda's van Duyvis, biscuits en chocolade van Verkade, toverrijst van Lassie en macaroni van Honig uiteindelijk in de provisiekasten van de Nederlanders terecht kwamen.” Provisiekast van Nederland werd onze streek destijds genoemd en nog steeds is de Zaanstreek sterk in food.

2R4A2943.jpg

Hembrug viert opening Fortenseizoen

In het Paasweekend start het seizoen voor forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend erfgoed. “Verborgen schatten van de waterlinies” is het thema. En één van die verborgen schatten is toch wel het Zaanse Hembrugterrein, voormalig hart van de Stelling van Amsterdam. 

 

Ter ere van deze opening van het Fortenseizoen zijn op zondag 16 april het Hembrug Museum en het Hemlab, het leukste jeugdlaboratorium van de Zaanstreek open voor bezoekers en worden er extra activiteiten georganiseerd. 

 

Laatste kans museumschatten
Dit seizoen biedt je de laatste kans om de bedrijfscollectie van de voormalige wapen- en munitiefabriek op HEMbrug compleet te bezichtigen. Daarna verhuizen de pronkstukken naar een nieuwe tentoonstelling elders op het terrein. Zondag organiseert het museum diverse rondleidingen die je meenemen langs de collectie en over het bijzondere terrein, waar industrieel erfgoed afgewisseld wordt met een bijzondere biotoop.

 

URBEX foto-expeditie
Al vroeg vertrekt er deze zondag ook een URBEX foto-expeditie. URBEX staat voor urban exploration, een echte trend in fotografieland waarbij men slecht toegankelijk en soms verboden terrein verkent. De expeditie neemt je mee naar verlaten bouwvallen en monumenten op het Hembrugterrein die een bron van inspiratie zijn.

 

Hoofdrol voor Paasei
In het Hemlab, het jeugdlab waar je kunt experimenteren met chemie en natuurkunde, gaan de kinderen los op paaseieren. Terwijl ouders of begeleiders het museum bezoeken en het terrein verkennen kunnen kinderen van 7 tot en met 13 jaar in het Hemlab meedoen met de workshop 'Paaseieren, laat ze (niet) vallen.' In het laboratorium worden (paas)eieren op verschillende manieren onderzocht. De proeven hebben een link met het testen van munitie, zoals dat lang geleden werd gedaan op HEMbrug.

 

Meer ontdekken op Hembrugterrein
Naast het museum en jeugdlaboratorium is er nog veel meer te ontdekken op het Hembrugterrein. Elk weekend kun je er naar internationale foodcourt YadaYada Market, elke laatste zondag van de maand is er SundayMarket, er zijn regelmatig festivals en in de monumentale panden zitten ontwerpers, gallerys en creatieve ondernemers. Op onze Hembrug-pagina lees je meer en geven we tips.

Eerste Damloop 1985 - foto Le Champion

Promotiestunt groeit uit tot mooiste sportfeest van Nederland

Wat ooit begon als promotiestunt om een tunnel onder het Noordzeekanaal voor elkaar te krijgen, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste sportieve event van Nederland. Tevens het leukste feest in de Zaanstreek, want meer dan honderdduizend mensen maken er elk jaar weer een geweldig Dam tot Damweekend van. Zaterdag start de inschrijving voor alweer de 33e editie van de Dam tot Damloop.

 

Het idee voor een Dam tot Damloop (Bedenker Cees Lansberger 1981) kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want op 27 augustus 1959 werd in het kader van een tunnellobby al de eerste Dam tot Dam race gehouden. Het Noordzeekanaal was na de Tweede Wereldoorlog een fors obstakel vanuit Amsterdam naar het noorden, en vice versa. Niet verwonderlijk dus dat actie is gevoerd voor een betere, snellere verbinding.

 

Die eerste Dam tot Dam race ging nog andersom. Van de Zaanse Dam naar de Amsterdamse Dam. Toen maakte het niet uit hoe men zich tussen start- en eindpunt verplaatste. Nu is het de bedoeling dat je van Dam tot Dam rent. Al is het event inmiddels uitgegroeid tot heel weekend met ook mini-lopen, wandeltochten, een Night Run en zelfs een fietsklassieker. (Meer over de geschiedenis van de Damloop.)

 

Run op kaarten voor 33e editie
De eerste Damloop vond plaats op 3 november 1985. Dat betekent dat zondag 17 september 2017 de 33e editie wordt gelopen. Er kunnen 50.000 hardlopers meedoen. Dat lijkt veel, maar er wordt weer een enorme run op de kaarten verwacht. Dus zorg dat je er klaar voor bent. Het startschot voor inschrijving gaat: 

 

Zaterdag 8/4 om 9.00 uur voor individuele lopers Dam tot Damloop
Zaterdag 8/4 om 15.00 uur voor inschrijving Damloop by Night en Mini-lopen

Claude Monet Moulin  a Zaandam - schilderij Sotheby's

Museumweek: maak je eigen Monet

Volgende week is het Nationale Museumweek. Het Zaans Museum maakt er daarom op 8 en 9 april een bijzonder weekend van. Niet alleen halveren ze de entreeprijs, er zijn ook extra activiteiten

 

De Franse impressionistische schilder Claude Monet was gek op de Zaanstreek. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef hij aan bevriende kunstenaar Camille Pissarro. Tijdens zijn verblijf in onze streek maakte hij dan ook maar liefst 25 schilderijen en diverse schetsen. Eén van zijn Zaanse werken hangt in het Zaans Museum. Zijn werk 'De Voorzaan en de Westerhem' laat zien waarom de Zaanstreek in die tijd al zoveel bezoekers uit binnen- en buitenland trok. De molens, Zaanse houten huizen en rivier de Zaan hebben nog altijd diezelfde aantrekkingskracht.

Monet-familieprogramma
De molens, huisjes en scheepjes die Monet zo inspireerden, vind je nog altijd terug in de Zaanstreek en in het bijzonder op de Zaanse Schans. Bijna twee miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Zaanse Schans om zich even in het oude Holland van toen te wanen. Combineer je een wandeling over de schans dat laatste weekend van de Museumweek met een bezoek aan het Zaans Museum dan kun je helemaal opgaan in het verhaal van Monet. Bij binnenkomst krijg je een gratis tasje met verschillende spelletjes en opdrachten die je samen met de hele familie kunt doen. Daarna is het tijd om zelf een Monet-schilderij te maken en een mooie lijst te knutselen. Meer informatie over deze activiteit op de site van het Zaans Museum.

 

Mee op Monet-safari
Wil je nog meer Monet dan kun je ook het centrum van Zaandam door de ogen van de impressionistische schilder Claude Monet komen bekijken. Elke zondag kun je met een gids van stichting Monet in Zaandam mee op stadssafari door het Zaanse stadshart. Wandelend door het centrum brengt de gids de wereld van Monet tot leven met afbeeldingen en allerlei leuke anekdotes. De rondleiding voert je onder andere naar het herbouwde luchthuis aan de Zaan. Het doek dat Monet hiervan maakte, hangt in het New Metropolitan Museum of Art in New York. In het luchthuis is sinds 2016 het Monet Atelier gevestigd, waar onder andere replica’s van de 25 Zaanse Monet-schilderijen hangen.

Grutto - veenweidevogel - vogel

Fietsen en varen door het vogelrijke, Zaanse groen

Het Zaanse groen is een paradijs voor weidevogels. In deze periode keren de vogels terug van warmere oorden om op onze natte weilanden net boven of onder de waterspiegel aan te sterken en voor nageslacht te zorgen. Voor bezoekers een bijzondere tijd om van het Zaanse groen te komen genieten, voordat veel gebieden dicht gaan in verband met het broedseizoen.

 

Wandelen door het boerenlandschap rond de dorpen in de Zaanstreek heeft nu een extra dimensie. Er heerst een bedrijvigheid vanjewelste met de kieviten, grutto's, tureluurs en scholeksters die genieten van de natte veenweiden. Wil je de dijken voorbij, stap dan eens op een boot. Tevens een prima manier om niet alleen de natuur, maar ook het industriële verleden van de Zaanstreek te ontdekken: de molens van de Zaanse Schans en de 19e-eeuwse pakhuizen en fabrieken aan de Zaan.

 

Vaarexcursie door Wormer- en Jisperveld
Vanaf De Poelboerderij worden regelmatig vaarexcursies met een thema georganiseerd. Zondag 19 maart is er een vaarexcursie rond de terugkeer van de grutto. Per boot door het Wormer- en Jisperveld geniet je optimaal van de drukte in het veld. Grutto's en tureluurs keren terug uit Spanje en Afrika. Overwinteraars zoals smienten en wintertalingen bereiden zich voor op hun reis naar Siberië. En tijdens de vaartocht kun je grote zilverreigers, de buizerd, de blauwe kiekendief, de torenvalk, wulpen, watersnippen, goudplevieren, kieviten, futen, meeuwen- , eenden- en ganzensoorten tegenkomen. 

 

Fietsexcursie Krommenieërwoudpolder
De polder tussen Krommenie en Uitgeest wordt wel het mooiste weidevogelgebied van Nederland genoemd. Zaterdag 18 maart organiseert IVN een fietsexcursie om de Krommenieër Woudpolder. Ruim een meter onder het NAP behoort deze polder tot een van rijkste weidevogelgebieden. Je fietst deze dag rondom dit prachtige veenweidegebied samen met een natuurgids. Naast aandacht voor weidevogels als kievit, grutto en scholekster is er aandacht voor andere grotere en hele kleine bewoners, de kleurrijke beplanting en de geschiedenis van dit gebied. 

Pianofortefestival 7e Violist Shunske Sato - foto Yat Ho Ttsang

Historische muziek op historische locaties

Volgend weekend zal voor de zevende keer het Pianoforte Festival Zaandijk plaatsvinden. Vermaard vanwege de concerten van professionele musici op historische instrumenten. Maar minstens zo geliefd vanwege de locaties op de Lagedijk in Zaandijk, een beschermd dorpsgezicht met veel monumentale Zaanse Koopmanshuizen.

 

Het festival opent in het voormalige raadhuis van Zaandijk, aan de voorzijde uitkijkend op een beeldentuin met theekoepel en achter een majestueus uitzicht op de Zaan en de molens van de Zaanse Schans. Een decor dat uitstekend past bij de fortepiano die eind 17e eeuw werd geïntroceerd. In deze periode groeide de Zaanstreek, dankzij die rivier en industriemolens, ook uit tot hét centrum van de handelsscheepsbouw in Europa. Je leest meer over deze periode op de site van De Zaanse Schans.

 

Lunchconcert in Zaans koopmanshuis
Het lunchconcert op zaterdag is in het monumentale Honig Breethuis. Een museum waar je ervaart hoe een Zaanse koopmansfamilie woonde en leefde anno 1830. Het huis werd rond 1710 gebouwd door Cornelis Jacobsz Honig, eigenaar van witpapiermolen De Vergulde Bijkorf. Over Zaans papier vallen heel veel verhalen de vertellen. Het Zaanse schrijfpapier was een kwaliteitsproduct en ging de hele wereld over. Zelfs de eerste exemplaren van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werden op Zaans papier gedrukt. 

 

Van molenaarswoning tot brouwerij
De twee andere locaties voor het festival zijn De Blijdschap, een houten molenaarswoning uit 1660 met nog een volledige 17e eeuws binnen- en buitenkant. En Brouwerij HOOP, een ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal en restaurant die vorig jaar werd geopend naast de gerenoveerde Zaandijker kerk. De brouwerij is dit jaar toneel van een 'Lazy Sunday'-concert waarin jazz, of eigenlijk improvisatie vermengd wordt met 18e en 19e eeuwse muziek.

 

BUNGA BUNGA GRILL - braai Yada Yada

Authentieke Braai in De Kathedraal YadaYada Market

Dit weekend openen dan eindelijk de Braai Club op de YadaYada Market. Braai maakt deel uit van de Zuid-Afrikaanse cultuur en geloof ons, dat is anders dan de Hollandse barbecue. Allereerst gaat er hout op de braai, dat wordt opgebrand tot het kolen zijn geworden. Dan pas gaat het vlees in grote stukken op de grill om langszaam te garen. Slowfood in optima forma.

 

Vanaf vrijdag kun je dus genieten van een authentieke braai op de YadaYada Market. Spareribs, boereworst, biltong en piri piri kip op z'n Zuid-Afrikaans. Alles biologisch. Zaterdag is de officiële opening. De mensen achter de Braai op YadaYada zijn in Kaapstad bekend van de 'Old Biscuit Mill', hun catering daar en hun award-winnende kookboeken, die je ook hier in Zaandam kunt kopen.

 

Voor deze braai ruilen ze de oude molen in Kaapstad in voor De Kathedraal in Zaandam. Deze naam kreeg het gebouw waar de YadaYada Market in is gevestigd, vanwege het hoge plafond en de hoge ramen. Een prachtig industrieel gebouw waar ooit de hulzen werden geperst van de wapen- en munitiefabriek op het Hembrugterrein. Het terrein was ooit namelijk het hart van de Stelling van Amsterdam.

 

Meer op het Hembrugterrein
De YadaYada Market is niet de enige aanleiding voor een bezoek aan het Hembrugterrein. Elke laatste zondag van de maand is er Sunday Market HEMbrug. Kinderen beleven een interessante middag in jeuglab HEMlab waar ze met labjas aan en veiligheidsbril op kunnen experimenteren met chemie en natuurkunde. Verder kun je er design shoppen bij Flinders, zijn er regelmatig festivals en evenementen en er trekken ook steeds meer intrigerende ondernemers in de monumentale gebouwen op het terrein. Wil je meer over de historie van het mysterieuze terrein weten dan zijn de rondleidingen die het Hembrugmuseum organiseert een aanrader.

Kortom, een hotspot om in je programma voor het weekend op te nemen. Goed bereikbaar per fiets of veerboot (de Zaanboot vanaf Amsterdam CS stopt op het terrein) en je kunt er ook goed en gratis parkeren!

 

Enthousiast kind Pixabay

Festival voor jeugdige avonturiers

Zondagmiddag 5 maart kun je op avontuur in het Zaantheater. Voor kinderen van 3 tot 10 jaar die het wel spannend vinden om van alles te beleven is er het Grote Avonturenfestival. Het hele theater staat op zijn kop die middag. Je kunt dansen, proefjes doen, knutselen, je laten schminken of voorstelling bezoeken. Workshops en activiteiten zijn gratis en voor een klein bedrag kun je naar de voorstellingen.

 

Wil je je laten verrassen dan kom je gewoon zondag en lees je niet verder. Ben je te nieuwsgierig dan verklappen we vast enkele workshops zoals 'Avonturen-animatie maken', 'Dansen op reis', 'Een reus kleien', 'Ukelele spelen', 'BouwBeest' en 'De Verhalenkoffer'. Bovendien komt De Bonte Belevenis met pony's naar het theater, is het HEMlab aanwezig om proefjes te doen, wordt er voorgelezen, is er een markt bij de entree en zijn er verrassingsoptredens en spannende ontmoetingen.

 

Naast workshops drie leuke voorstellingen
Tijdens het festival zijn er drie voorstellingen die je voor een prikkie bij kunt wonen. Unieke Zaken speelt de fantasievoorstelling Odysseus (5+). Wijnand Stomp, een van de beste theatrale vertellers van Nederland laat 'Jip en Janneke' (3+) tot leven komen. En kinderen kunnen kennismaken met klassieke muziek met een vette knipoog tijdens 'Ijsco Figaro' (3+) door Stan Lambregts. 

Pathe Zaandam - foto Pathé.nl

Oscar Weekend in Pathé Zaandam

Het hoogtepunt van de filmwereld zit er aan te komen: de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards. Beter bekend als de Oscars. Gelukkig zijn we in de Zaanstreek gezegend met een megabioscoop van Pathé en is het ook in stadshart Zaandam op 25 en 26 februari Oscar Weekend.

 

Je kunt zowel zaterdag als zondag drie Oscar-films achter elkaar bekijken op 1 dagticket. Op zaterdag is dat Manchester by the Sea (6 nominaties) over de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Massachusetts. Gevolgd door de voorpremière van Hidden Figures, het ongelofelijke en onvertelde verhaal van drie briljante, Afro-Amerikaanse vrouwen die werkten bij de NASA. Grote kanshebber bij de nominaties voor beste film. En tot slot de film Lion (2 nominaties), gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Indiaanse jongen Saroo die als 5-jarige per ongeluk op een trein terecht komt die hem duizenden kilometers door India voert.

 

Zondags geniet je bij Pathé Zaandam van Moonlight (8 nominaties), de film die drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man volgt. Een film die lovend werd ontahaald door de internationale pers. Gevolgd door Jackie (3 nominaties) waarin Oscarwinnares Natalie in de huid kruipt van Jackie Kenneyd. Het Oscar Weekend sluit af met La La Land (14 nominaties). De moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen.

Hidden figures.jpg
La La Land.jpg
Lion.jpg
Happy Kid - rechtenvrij Pixabay

Kinderactiviteiten in de Krokusvakantie

Je vervelen als de scholen dicht zijn? Echt niet! De Zaanstreek kent genoeg leuke plekken om je prima te vermaken tijdens schoolvakanties. Er worden zelfs tal van activiteiten georganiseerd om je vakantie extra leuk te maken. Om je op ideeën te brengen hieronder enkele tips.

 

Discoschaatsen en meer
Ga lekker schaatsen op de ijsbaan in Poelenburg die voor twee weken op het Kraijcek speelveld komt te liggen. Op de agenda staan schaatsclinics en er is discoschaatsen. 

 

Dagje pony's en paarden
De hele dag met pony's en paarden bezig zijn? Op 21 en 23 februari houdt De Bonte Belevenis in Assendelft eenn Pony- en Paardenkampdag en kun je een hele dag knuffelen, rijden en spelletjes doen. 

 

Vogelen op De Poelboerderij
Beide zondagen van de vakantie kun je vanaf De Poelboerderij mee op vogelexcursie door het Wormer- en Jisperveld. Op 19 februari is er ook een knutselworkshop waarbij je lekkernijen maakt voor de vogels in de tuin. 

 

Voorjaarstuintje maken
Onder de titel 'HOOP te doen' organiseert brouwerij HOOP zondag 26 februari de workshop 'maak een voorjaarstuintje' voor kinderen vanaf 6 jaar. 

 

Experimenteren in het HEMLAB
In het jeugdlab op het Hembrugterrein organiseren ze in de vakantie extra Open labs. Morgen is er Viltstiften & Kleur slopen, donderdag kun je er je eigen flipperkast ontwerpen en volgende week vrijdag en zaterdag is het thema Vulkanen & Aardse hitte. 

 

Naar het Zaantheater
Een theaterbezoek maakt meteen je hele vakantie feestelijk. Morgen staan Rob en Emiel in het Zaantheater met hun magie en dinsdag kun je naar de poëtische vertelling Project Sally. Vooraf aan deze voorstellingen zijn er bijpassende knutselactiviteiten. Zondags zijn er voor de allerkleinsten Mathilde's Babyconcerten.

 

Naar de film
Zowel Pathé als filmtheater De Fabriek hebben extra veel kinderfilms op het programma staan in de vakantie. In De Groote Weiver draait de laatste zondag van de vakantie een echte kinderfilm.

dbf-20160514-2960.jpg

In de startblokken voor LINDA.festival

LINDA.festival komt in juni terug naar het Zaanse Hembrugterrein voor een tweede editie. “Nóg fijner dan de eerste,” belooft LINDA. De formule van vorig jaar blijft overeind met lekkere happen, dranken en optredens van onder andere Ali B., Douwe Bob en Girls Wanna Have Fun. Kaarten gaan op Valentijnsdag in de verkoop. We love LINDA!

 

Het festival op 10 en 11 juni verklapt ook al wat nieuwe trekkers. De LINDA.sportdag waar je kunt ‘gymmen met Arie Boomsma’ is uitgebreid met sportlessen van Linda’s personal trainer Carlos, bekende beul Radmilo en squat-koningin Fajah. Op de LINDA.school krijg je op fashion-, straattaal-, en liefdesles van Fred van Leer, Nega en Susanne Smit en in de LINDA.kookstudio onthullen Jet van Nieuwkerk en Menno de Koning hun geheimen.

 

Tweede stage
Nieuw dit jaar is ook een tweede stage, de LINDA.tent. Hier kun je terecht voor onder andere de Tante Joke Karaoke Band van Streetlab, de LINDA.pub-quiz en inspirerende verhalen tijdens de LINDA.talks.

Dinsdag 14 februari start de kaartverkoop. Van de speciale tickets 'ticket +' is slechts een beperkt aantal verkrijgbaar. Dit plus-ticket geeft tijdens het festival ook toegang tot de beautywasstraat waar je diverse beauty behandelingen kunt krijgen.

 

Ontdek het Hembrugterrein
Het festival is dit jaar wederom op het Hembrugterrein. Dit mysterieuze terrein was vroeger het hart van de Stelling van Amsterdam. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur. Echt de moeite waard voor een bezoek ook buiten het festival om. Je vindt er nu tientallen monumenten en bijzondere ondernemers, bijzondere evenementen, elke laatste zondag van de maand een Sunday Market en elk weekend internationale foodcourt Yada Yada. Lees meer.

Oostzanerpolder

Zaanse wetlands: wandelen, fietsen en varen door bijzondere polders

Elk jaar wordt er op 2 februari, World Wetlands Day, wereldwijd aandacht gevraagd voor waterrijke gebieden en de waarde die deze gebieden hebben voor de wereld. Hoewel wij de hele Zaanstreek als waterrijk gebied zien, vandaag de spotlights op de bijzondere veenpolders in onze streek.

 

Het Guisveld, het Westzijderveld, de Reef, het Oostzanerveld, de Kalverpolder en in Wormerland het Wormer- en Jisperveld: we zijn in de Zaanstreek rijk bedeeld met unieke polders met elk een eigen geschiedenis. Bijna nergens anders vind je zoveel vogels als in deze Zaanse wetlands. Kieviten, grutto's, buizerds en kiekendieven laten zich regelmatig zien en tientallen weidevogels hebben hier hun broedgebied. Ook de verscheidenheid aan planten is ongekend. Het landschaps wordt van oudsher beheerd door boeren die net als vroeger koeien naar de vele eilandjes brengen om te grazen en rekening houden met het broedseizoen van de vogels.

 

Prachtig wandelen en fietsen
De Zaanse wetlands zijn prachtige gebieden om doorheen te dwalen. De Veenweide- en Wormerfietsroute bijvoorbeeld leidt je door de uitgestrekte veenweidegebieden vol sloten, vochtige graslanden en karakteristieke lintdorpen. En Staatsbosbeheer heeft verschillende wandeltochten in onze streek online staan. De wandeling over het Frans Marspad van Wormerveer naar Zaandijk door het Guisveld. Een korte wandeling door de Kalverpolder over het Schanszichtpad waar je een Oud-Hollands landschap kunt ervaren met weilanden en molens. En de wandeling over het Riettopad in Guisveld dat het landschap van 10 eeuwen terug laat zien.

 

Varend op ontdekkingstocht
Wil je de wetlands op een bijzondere manier ervaren monster dan aan op een van de vaartochten die worden georganiseerd. Met Staatsbosbeheer kun je begin mei mee op speurtocht naar grutto's en kievitten in het Guisveld en De Poelboerderij organiseert regelmatig vaartochten rond verschillende thema's door het Wormer- en Jisperveld.

Guisveldboot
westzanerpolder 03.jpg
Klederdracht - Honig collectie Gemeente Archief

Zaanse streekdracht op de catwalk

Op de Zaanse Schans lopen de medewerkers van het Wevershuis en Jisperhuis in klederdracht. Ook de Zaanstreek kende zo haar eigen dracht. De kleding van mannen en vrouwen volgde de modedracht van de tijd, maar vrouwen combineerden dat met de oorijzerdracht van de Zaanstreek. 

 

Ben je geïnteresseerd in de Zaanse streekdracht dan moet je zondag 5 februari echt naar het Zaans Museum komen. Historische kostuumgroep De Zaanse Kaper brengt dan Zaanse streekdracht op de catwalk

Balkenhaven - foto Archief Zaanstad

'Electronic Rave' in oude Balkenhaven

Waar ooit het gebeuk van drijvende boomstammen was te horen, wordt tegenwoordig gefeest op het gebeuk van techno en house DJ's. De Balkenhaven is een geliefde locatie onder festivalgangers. Op 8 juli is de voormalige haven decor voor electronic rave 18hrs festival. De kaartverkoop start donderdag 26 januari.

 

De Balkenhaven heeft een lange geschiedenis. Het is de naam die de Terminal Zuiderhout kreeg toen houthandel Boot & Pont, in de 19e eeuw de grootste houthandel van het land, hier naar toe verhuisde. In die tijd werd er nog met volle zeilen gevaren en lieten de eerste stoomschepen zich net zien.

 

Zeeschepen voerden ongezaagd hout aan uit Scandinavië en de Oostzeelanden. De boomstammen werden als vlotten naar de talrijke zaagmolens vervoerd om er planken en balken uit te zagen en ook houtverwerkers als Bruynzeel vestigde zich rondom de haven. Een industrie waarmee de Zaanstreek wereldfaam kreeg. Lees meer over de geschiedenis van de houthandel en Balkenhaven op de site van het Zaaneiland. 

Sunday Market HEMbrug

Shoppen, eten, drinken en dansen tussen het erfgoed

Zondagsmarkten zijn hip, dus het was slechts een kwestie van tijd dat ook het Hembrugterrein een eigen zondagsmarkt kreeg. In of tussen de monumentale gebouwen strijkt elke laatste zondag van de maand de Sunday Market HEMbrug neer. Een markt vol exotische, biologische, creatieve, ambachtelijke en kunstzinnige producten.

 

Zondag 29 januari is de eerste editie. Met het koude weer nog even op de locatie van de Yada Yada Market. Een prachtig industrieel gebouw waar ooit de hulzen werden geperst van de wapen- en munitiefabriek op het Hembrugterrein. Het terrein was ooit namelijk het hart van de Stelling van Amsterdam. Straks met mooier weer trekt de Sunday Market HEMbrug naar buiten, al blijft de link met het podium en de dansvloer bij Yada Yada.

Sunday Market at Yada Yada

Meer op het Hembrugterrein
De zondagsmarkt is niet de enige aanleiding voor een bezoek aan het Hembrugterrein. Op food en lifestyle market Yada Yada kun je elke vrijdag, zaterdag en zondag terecht. Wil je meer over de historie van het mysterieuze terrein weten dan zijn de rondleidingen die het Hembrugmuseum organiseert een aanrader.

Kinderen beleven een interessante middag in jeuglab HEMlab waar ze met labjas aan en veiligheidsbril op kunnen experimenteren met chemie en natuurkunde. Verder kun je er design shoppen bij Flinders, zijn er regelmatig festivals en evenementen en er trekken ook steeds meer intrigerende ondernemers in de monumentale gebouwen op het terrein.

 

Kortom, een hotspot om in je programma voor het weekend op te nemen. Goed bereikbaar per fiets of veerboot (de Zaanboot vanaf Amsterdam CS stopt op het terrein) en je kunt er ook goed en gratis parkeren!

.

Theaterweekend Zaantheater 2017

Theaterweekend in het Zaantheater

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 januari ademt heel Nederland theater. Dit jaar voor wordt de tweede maal het BankGiro Loterij Theaterweekend georganiseerd. Ook de deuren van het Zaantheater gaan wagenwijd open voor drie feestelijke dagen. Voor € 5,- of € 10,- per kaartje bezoek je dit weekend voorstellingen in ons prachtige theater aan de Zaan.

 

Het Zaantheater pakt echt uit dit BGL Theaterweekend. En niet alleen met vier mooie voorstellingen. Vrijdag kun je tijdens de NachtParade korte optredens en theatrale ontmoetingen beleven. Acts in kleedkamers, de orkestbak of de regiecabine, dans in de lift.... je komt op bijzondere plekken waar het publiek normaal nooit komt. De foyer wordt omgetoverd tot Lazy Lounge met theatraal kampvuur, gitaarmuziek en al om nog lekker lang te blijven hangen.

 

Blijf slapen op het podium
Echt theater adem je natuurlijk als je ook blijft slapen. Het podium van de grote zaal verandert na de NachtParade in een prachtige slaapzaal. 's Morgens kun je rustig wakker worden met yoga en klassieke muziek en is er een ontbijtje. Zaterdags is er een Open Huis met rondleidingen achter de schermen en leuke activiteiten.

 

De leukste kinderuitjes voor de Kerstvakantie

Heerlijk, de vakantie is begonnen. Tijd om plannen te maken voor leuke uitjes met de kinderen. Wij hebben enkele toppers voor je op een rijtje gezet.

Niet liegen Pinokkio - Zaantheater

Musicalsprookjes en toneel in het Zaantheater

Bij het Zaantheater is de feestmaand nog niet op. Het theater is nog altijd prachtig aangekleed en je kunt er in de vakantie drie hele leuke voorstellingen zien. Woensdagmiddag 28 december beleef je er een Efteling sprookje. Dan komt de sprookjesmusical 'Niet liegen Pinokkio!' namelijk naar Zaandam. Vanaf een uur voor aanvang kun je met de Theatertroep kleuren en laten zien hoe goed jij kunt liegen.

 

Vrijdag 30 december is 'Onbekend Land' te zien. Een voorstelling vol verbeeldingskracht, live muziek en verbazingwekkende beelden van toneelgroep Het Houten Huis. In het laatste weekend van de vakantie kun je tenslotte op zoek naar de sloddervos. Dan komen 'Woezel & Pip' namelijk naar het Zaantheater. Vooraf aan de voorstelling kun je mee zoeken naar de sloddervos die er zo'n rommel van maakte in de foyer. Tijdens de voorstelling geniet je van de leukste hondjes van Nederland die ook op zoek zijn naar de Sloddervos.

Verkade Zaanse Museum

Chocola en verzamelplaatjes in het Zaans Museum

In het Zaans Museum kun je altijd van alles doen, maar in de vakantie is het er nog leuker dan anders. Je kunt er elke dag beleven hoe het is om een Verkade-meisje te zijn en koekjes en chocolaatjes inpakken met de games in de Verkade Experience.

 

Ben je een echte zoetekauw? Kies dan voor de 'Winterse Chocolade Beleving'. Je begint bij de Verkade Experience en wandelt dan door het wereld Hollandse landschap van de Zaanse Schans naar het CacaoLab Zaans Gedaan. Hier geniet je van een ‘do it yourself’ chocolademelk op een prachtige locatie langs de Zaan.


Onlangs is er een nieuw onderdeel van de Verkade Expercience geopend: de Schatkamer. Vergeet de Pokemon en voetbalplaatjes. Hier ontdek je het geheim achter de vezamelplaatjes van Verkade. Van 2 tot en met 6 januari kun je zelf ook een ontwerp voor zo'n Verkadeplaatjes komen maken.

Sepp De Wolvenvriend - filmhuis De Fabriek

Feest in Filmhuis De Fabriek

Zelfs in het filmhuis is het feest en worden er extra kinderfilms gedraaid omdat het vakantie is. Voor de allerkleinsten is er tweemaal een peuterverrassingsfilm. De (groot)ouders mogen gratis mee en het licht gaat niet helemaal uit en het geluid niet helemaal hard.

 

Voor de grotere kinderen draait er op vier dagen de film 'Sepp – De Wolvenvriend'. Een film over de jongen Sepp die met zijn ouders in de Zwitserse Alpen woont. Hij heeft een speciale band met dieren en komt met zijn beste vriend in een avontuur terecht als hij de kaasmakerij van zijn ouders probeert te redden.

Jeugdlab HEMlab - Hembrugterrein

VakantieLab in jeuglaboratorium HEMlab

Op het Hembrugterrein kun je niet alleen design shoppen en de Yada Yada Foodmarket bezoeken. Dit najaar is daar ook jeugdlab HEMLAB geopend. Hier kunnen kinderen tussen de 7 en 13 jaar experimenteren met chemie en natuurkunde. Met een veiligheidsbril op en een labjas kunnen ze zelf proefjes doen.

 

In de kerstvakantie is het HEMlab van 5 tot en met 8 januari open. Lees in hun agenda meer over de leuke proefjes die op stapel staan. Je een eigen flipperkast maken bijvoorbeeld of het ontdekken van bijzondere eigenschappen van de ogenschijnlijk saaie aardappel.

 

                              ////////////////////////////

 

Unox nieuwjaarsduik - Mike's Gym Oostzaan

Klaar voor een Zaanse nieuwjaarsduik?

Wat ooit in 1920 in Canada begon, is met name in Nederland een echte traditie geworden. Op heel veel plekken in Nederland start men het nieuwe jaar met een duik in het koude water. Nergens ter wereld gebeurt dat met zoveel mensen en op zoveel plekken als in ons kikkerlandje.

 

Voor zo'n traditionele duik in de Zaanstreek moet je naar Oostzaan. Vanaf naturistenstrand Baaiegat wagen duikers zich daar al jaren rond 14.00 uur bloot in het water. De geklede versie, de Unox-nieuwjaarsduik vanaf het strandje Het Liers gaat dit jaar helaas niet door. Daar kun je als het goed is in 2018 weer terecht!

 

 

Yada Yada Market

Eten, shoppen en vermaak in monumentale 'Kathedraal'

Op het mysterieuze Hembrugterrein vormen steeds meer monumentale panden onderkomens voor bijzondere ondernemers. Het meest bekende initiatief is misschien wel de Yada Yada Market. Een concept dat food combineert met shoppen en entertainment op een spraakmakende locatie. Hotspot #1 van Het Parool en regelmatig terug te vinden op pagina's met tips en to do's.

 

Eten in plaats van munitie
Yada Yada Market zit in gebouw 112 uit 1917. Hier werden de hulzen geperst voor de wapen- en munitiefabriek die toen nog op het terrein opereerde. Het persgebouw staat echter beter bekend als De Kathedraal vanwege de hoge ruimte met hoge ramen. Een sfeer die in contradictie lijkt met de stoere look die het gebouw heeft door de gebruikte industriële materialen en zichtbare leidingen en stoppenkasten. Voordat Yada Yada erin trok was De Kathedraal dan ook een geliefde foto- en filmlocatie.

 

Yada Yada in de kerstvakantie
Gedurende de wintermaanden is de Yada Yada Market op vrijdag, zaterdag en zondag open. Met op vrijdagen meestal een live DJ, zaterdags 'happy shopping' en de zondag helemaal ingericht op een gezellig samenzijn voor vrienden en families. Bijzonderheden, zoals het optreden van Popkoor Ongeremd op 23 december, worden aangekondigd via de Yada Yada Facebook pagina. Let op: op beide kerstdagen en oudjaars- en nieuwjaarsdag is de foodmarket gesloten.


Meer over HEMbrug als hart van de Stelling in Amsterdam

Gebouw 112 Kathedraal - foto Hembrugmuseum
Yada Yada Market
Jan Voerman jr. , oranjeborst- en grondtroepiaal, Dierenleven in Artis, 1939 verkleind Beeld Zaans Museum (collectie SBCEV)

Marketingsucces Verkadealbums in Zaans Museum

Komende vrijdag, 16 december 2016, opent in het Zaans Museum de tentoonstelling over het succes van de verzamelalbums van Verkade. De beste marketingcampagne van de vorige eeuw.

 

In 1903 lanceerde Verkade een nieuw fenomeen in Nederland: in de verpakking van beschuit en biscuit zaten plaatjes die men kon verzamelen en in een album plakken. De actie bleek een groot succes; iedereen was dol op de plaatjes en de verkoop van Verkade steeg enorm. De albums werden de langstlopende Nederlandse marketingcampagne ooit en zijn nog altijd een voorbeeld voor velen.

 

Fraaie kunstwerken
Bij Verkade stond de kwaliteit van de albums voorop: de boeken waren fraaie kunstwerken. Ook toen concurrenten het idee volgden, bleef de Verkade-campagne kwalitatief de beste. In de collectie van het Zaans Museum bevinden zich alle albums, vele gedrukte plaatjes en van 29 albums de originele aquarellen voor de plaatjes. Tot eind april zijn de highlights van originele albumaquarellen te zien: een dwarsdoorsnede van alle albums met werk van de acht schilders. Elk kwartaal wisselen de plaatjes in de tentoonstelling en zien bezoekers een nieuwe selectie.

 

‘Beste meneer Verkade’
De marketingcampagne leverde Verkade een extra afdeling op: de Albumafdeling, waar honderden brieven per dag verwerkt werden. Mevrouw Ruys, die de afdeling van 1929 tot 1945 bestierde, had op hoogtijdagen dertig meisjes in dienst om de brieven te beantwoorden. Soms werden er meisjes uit de fabriek gehaald om te helpen. Het liefst ging dezelfde dag nog een brief terug naar de schrijver met de gevraagde plaatjes. In de nieuwe presentatie brengt het Zaans Museum onder meer deze afdeling van Verkade tot leven.

 

Lees meer over deze tentoonstelling in het Zaans Museum.

 

Santa Run Zaanse Schans

Santa Run langs de Zaanse huisjes en molens van de Zaanse Schans

Op zoek naar de perfecte manier om de kerstdagen in te gaan? Doe zaterdag 17 december mee met de Santa Run over een winterse Zaanse Schans. Een pure fun run door een stukje oud Holland. 

 

De Santa Run is geen prestatieloop. Al kun je rennen in een kerstmannenpak best een prestatie noemen. Het parcours van drie kilometer kan met de hele familie worden afgelegd. Het wordt weer een zaterdagmiddag vol plezier voor deelnemers en toeschouwers. Honderden kerstmannen op een draf door het mooiste stukje oud Holland dat we kennen. Ook voor bezoekers van buiten de streek een prachtig gezicht. Of een leuke activiteit, want wanneer maak je nu kennis met een stukje Nederlandse geschiedenis tijdens zo’n knotsgekke run?

 

Kertmannen-look en afterparty
Je inschrijving is inclusief een kerstmannen-outfit, maar je kunt ook je eigen kerst-outfit aantrekken. Er is een medaille voor iedereen en een prijs voor de meest verrassend uitgedoste Santa. De Santa Run start en eindigt bij Scouting Elfregi aan de noordkant van de Zaanse Schans. Het parcours wordt in ongeveer een uur afgelegd. Halverwege de run is er een stop met warme chocomel en glühwein. De Santa loop wordt afgesloten met een gezellige afterparty met live muziek, hapjes, drankjes en leuke activiteiten voor de jongste Santa’s.

 

Ook nog voor het goede doel
De Santa Run in Zaandijk wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de Rotary in samenwerking met Scouting Elfregi. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar het goede doel. Dit jaar is dat het Vogel Opvang Centrum Zaanstreek.

Inschrijven kan nu nog, maar wacht niet te lang. Er zit een maximum aan het aantal deelnemers. Inschrijven kan via www.santarunzaandijk.nl.

Blij van kleur - Saenfestijn Kersteditie

Zaanstreek in kerstsfeer

Sinterklaasfeest wordt nog gevierd als de eerste kerstmarkten alweer gepland staan. Officieel is de alternatieve kerstmarkt rond Haltpop Winterfest op 2 december namelijk de eerste. Heb je jouw kerstmarkt liever traditioneel dan kun je in de Zaanstreek kiezen uit diverse markten en fairs of ze natuurlijk allemaal bezoeken.

 

Westzaanse Winter Fair
Westzaan trapt zaterdag 10 december af met de Westzaanse Winter Fair rond de Kerkbuurt. Het dorp krijgt die dag een winters en sprookjesachtig uiterlijk met lichtjes, ijspret en vreugdevuren. Tussen 16.00 en 23.00 uur is het genieten geblazen met vrienden en familie. Wandel langs de versierde winterse tuinen, bezoek de kerstmarkt met een vleugje vintage en lifestyle, geniet van straatartiesten en muziek en smul van hapjes, gluhwein en warme chocolade bij de foodtruck.

 

Dickens Kerstmarkt
Zondag 11 december kun je jezelf in Krommenie even terug in de tijd wanen. Nostalgie voert de boventoon tijdens de Dickens Kerstmarkt tussen 11.00 en 17.00 uur. In het centrum van Krommenie tref je deze zondag gezellige kramen, live muziek, de geur van kastanjes en diverse Dickens figuren die tot leven komen.

 

Heemtuin in Kerstsfeer
Zaterdag 17 december is de Heemtuin in Zaandam in kerstsferen. Tussen 16.00 en 20.00 uur zijn er tal van activiteiten. De stal komt tot leven met een echte Jozef en Maria, met herders en een heuse engel. Allemaal rond de kribbe met het kindje Jezus. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliederen gezongen. Kinderen kunnen kerststukjes maken en broodjes bakken. Daarnaast zijn er een aantal kraampjes waar kerstspulletjes worden verkocht.

 

Dromen over Feest
Dromen over Feest zondag 18 december is veel meer dan een kerstmarkt. Op de Lagedijk in Zaandijk komt deze dag klassiek, jazz, pop, theater, poëzie, kunt, jong, oud, binnen en buiten bij elkaar. In huizen, pakhuizen, cafés en langs de dijk is van alles te zien en te beleven. Dit jaar start het programma om 12.00 uur met een dijkwandeling vanaf de beeldentuin in Zaandijk.

 

SaenFestijn kersteditie
Het eerste SaenFestijn op de Zaanweg in Wormerveer in september was een succes. Zondag 18 december is het tijd voor een kersteditie. Tussen 12.00 en 20.00 uur is de Zaanbocht helemaal in kerstsferen. Met enthousiaste deelnemers, leuke cadeautjes, hapjes, drankjes, muziek en natuurlijk ook genoeg andere activiteiten om deze dag niet snel te vergeten!

 

 

Sint Nicolaas tentoonstelling - Bakery Institute

Sinterklaas tentoonstelling in oude chocoladefabriek Verkade

In De Chocoladefabriek, de voormalige fabriek van Verkade in Zaandam, is tot en met 5 december 2016 de grootste Sinterklaas-tentoonstelling van de wereld te zien. De expo ‘Wie zoet is krijgt lekker’ is een feest voor zowel kinderen als volwassenen, ouders en grootouders met allerlei voorwerpen en veel geschiedenis rond het Sint Nicolaasfeest.

 

De tentoonstelling is elke woensdag tot en met zondag open en schetst de eeuwenlange traditie van het Sinterklaasfeest aan de hand van kinder- en muziekboeken, tekeningen, (historische) prenten en Sinterklaas-kostuums. Je vindt er onder andere het allereerste Sinterklaasboekje. Op onverwachte plekken in de expositie zijn verschillende bijzondere Sinterklaasitems te zien die speciaal voor de tentoonstelling werden opgenomen. Bovendien zijn er talloze Sinterklaas-activiteiten te beleven, zoals marsepeinen figuren maken en een kleurwedstrijd.

 

Een feest met koek en snoep
De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Bakery Institute en geeft, zo midden in foodregio de Zaanstreek, extra aandacht aan de foodgebruiken rondom dit volksfeest. Het Bakery Institute mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen uit Amersfoort.

De tentoonstelling leert je dingen over Sinterklaas die je wellicht nooit eerder hebt geweten. Dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was bijvoorbeeld – slechts 17 jaar – en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten. Alle dagen zijn er professionele rondleidingen verzorgd door Annemiek Littlejohn en haar team.

 

Sinterklaas Zaanse Schans 2015

Sinterklaas op de Zaanse Schans

Het oer-Hollandse Sinterklaasfeest vieren op een oer-Hollandse locatie? Ook dit jaar kan dat weer en wordt Sint met zijn Pieten zondag 27 november feestelijk onthaalt op de Zaanse Schans. In het Zaans Museum en tussen de molens en houten huizen op de schans wordt dat een feest om nooit te vergeten.

 

Activiteit voor kinderen
Om de dag nog feestelijker te maken, is voor kinderen van 4 t/m 9 jaar vanaf het middaguur een programma vol leuke activiteiten. Vanaf 12.30 uur kunnen kinderen in het Zaans Museum een mijter in elkaar knutselen en krijgen ze uitleg over hoe de Pieten Pas precies werkt. Rond 13.30 uur worden Sinterklaas en de Pieten verwacht en loopt iedereen samen naar de steiger op de Kalverringdijk om te zingen voor de Sint.

 

Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten te doen, zoals pepernoten dippen in het CacaoLab of grabbelen naar een cadeautje in de grabbelton bij Vrede Souvenirs & Gifts. Om 16.30 uur eindigt de dag in het Zaans Museum. Hier kunnen de kinderen hun welverdiende Pietendiploma met tasje vol verassingen ophalen. Voordat Sinterklaas en zijn Pieten afscheid nemen van de Zaanse Schans, wordt er eerst nog even goed gedanst. 

Waldoschocolate All you need is Food

All you need is Food: proeven, leren en inspireren

De Zaanstreek is groot in food en dat zien we steeds vaker terug in food festivals en activiteiten. Het event dat voor 18 en 19 november op stapel staat, moet hét food event van het jaar worden: ‘All you need is Food‘. Op deze dagen wordt De Chocoladefabriek in Zaandam omgetoverd tot een culinair walhalla. Foodlovers kunnen hier terecht voor proeven, leren en inspireren.

 

Bij ‘All you need is Food’ ligt de nadruk nu eens niet op consumeren, maar op informeren, proeven en beleven. Zo kun je je culinaire kennis bijschaven bij demonstraties, workshops en proeverijen. Ook zijn er bij alle deelnemers speciale 'All you need is Food' aanbiedingen te koop voor thuis.

 

Programma en deelnemers
'All you need is Food' schermt met een programma dat alles behalve standaard is. "Dus niet saai," aldus de organisator. Tijdens 'All you need is Food' proef je onder andere gerechten met verse vis, topvlees en groenten vers van het land. De Zaanse brouwerij leert je food pairing met bieren. Tijdens demonstraties kun je zien hoe je op een AGA fornuis kookt. Je ziet met eigen ogen hoe je verse vis fileert. En er zijn diverse workshops te volgen: foodfotografie door Food Bandits, chocolade truffels maken door The Bakery Institute, schelp- en schaaldieren van Adri & Zoon. Een culinaire lecture van Bouillon. Lekker chillen doe je in het Kroon Café.

 

Vrijdag 18 november is ‘All you need is Food’ open voor de media en foodprofessionals. Zaterdag 19 november zijn alle foodlovers tussen 10.00 en 18.00 uur welkom op het food event in de voormalige fabriek van Verkade op Westzijde 188 in Zaandam.

100.000ste bezoeker Zaans Museum, foto Atse Kroes 3

Zaans Museum verwelkomt 100.000ste bezoeker van dit jaar

Het Zaans Museum heeft de 100.000ste bezoeker van 2016 verwelkomt. Nooit eerder kwamen er in een jaar zoveel bezoekers naar het museum op de Zaanse Schans.

 

Het recordaantal is met name te danken aan de focus op bezoekers aan de Zaanse Schans. Directeur Jan Hovers: ‘Ik ben uitermate trots op deze mijlpaal, een stijging van ruim 50% die mede dankzij de enorme inzet van onze medewerkers en vrijwilligers gerealiseerd is.’ Hovers ontving 100.000ste bezoeker Evelien Kristensen vandaag feestelijk.

 

Sinds 2009 groeide het museum explosief naar gemiddeld 60.000 bezoeker per jaar door de toevoeging van de Verkade Experience. De presentatie rond de authentieke chocolade- en biscuitfabriek van Verkade wordt door jong en oud, nationaal en internationaal hoog gewaardeerd. Eind 2014 ontwikkelde het Zaans Museum een nieuwe vaste opstelling, inclusief ‘molenspektakel’. Een jaar later stuntte het museum door een Zaans werk van Claude Monet aan de collectie toe te voegen.

 

Sinds het afgelopen jaar richt het museum zich meer op bezoekers aan de Zaanse Schans. De opening van drie museumlocaties op de Zaanse Schans in de loop van 2016 – het Wevershuis, de Kuiperij en het Jisperhuisje – én de ontwikkeling van een all inclusive entreekaart, waarmee bezoekers naast het Zaans Museum ook betaalde locaties op de Zaanse Schans kunnen bezoeken, heeft geleid tot een sterke toename van het aantal internationale bezoekers.

 

Fotografie: Atse Kroes

Sinterklaas - foto Zaans Museum

Sinterklaas in de Zaanstreek

Hij komt, hij komt, die lieve, goede Sint. En al heel snel ook. Zaterdag 12 november komt Sinterklaas aan in de Zaanstreek en ook in de dagen erna zal hij diverse plekken bezoeken. Hieronder een overzicht van alle intochten waarbij je de Sint en zijn Pieten welkom kunt heten.

 

Ook leuk om te weten: zaterdag 12 november is er weer een Pietenfestival in De Groote Weiver en op zondag 27 november is er een feest rond de Sint op de Zaanse Schans. Wil je op bezoek bij de Sint dan kan dat op zijn logeeradres in Krommenie. Op 23 en 26 november is het Sinterklaashuis daar open voor publiek.

 

Assendelft – Dorpsstraat
zondag 20 november, 12.30 uur

 

Jisp – De Kom
zaterdag 19 november, 13.30 uur

 

Krommenie – Zuidervaartdijk
zaterdag 12 november, 13.30 uur

 

Koog a/d Zaan – Verzetstraat
zaterdag 12 november, 14.00 uur

 

Oostzaan – Jachthaven Twisk
zaterdag 12 november, 14.00 uur

 

Westzaan – Julianaplein
zaterdag 12 november, 17.00 uur

 

Wormer – Lassie fabriek
zondag 13 november, 14.00 uur

 

Wormerveer – Hoek Zaanweg/Marktplein
zaterdag 19 november, 14.00 uur

 

Zaandam – De Burcht
zaterdag 12 november, 13.30 uur

 

Zaandam Zuid – Notenlaan
zaterdag 19 november, 12.00 uur

Sinterklaas Zaanse Schans
Sinterklaas Westzaan
HEMLAB logo.jpg

Zelf proefjes doen in het HEMLAB

In oktober is op het Hembrugterrein het HEMLAB geopend. Het HEMLAB is een jeuglab waar je, als je tussen de 7 en 13 jaar bent, kunt experimenteren met chemie en natuurkunde. Met een veiligheidsbril op en een labjas kunnen de kinderen zelf proefjes doen.

 

Het HEMLAB is een samenwerking van het Proefjesproject, De Onderzoekers en het Hembrugmuseum die tot eind 2017 ruimtes ter beschikking stelt. Elke zaterdagmiddag is het OpenLab en kun je om 14.00 of 15.30 uur terecht. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveren is aan te raden.

 

Ontdek je talent in 10 thema's
Deze week starten ook de HEMLAB Projectenseries. Een vast groepje kinderen verdiept zich dan 10 weken lang elke keer in een ander thema, zoals zuur, elektriciteit, smaak, luchtdruk, vuur etc. De proefjes en onderzoeken doen ze op woensdag of zaterdag. De serie wordt afgesloten met een presentatie voor vrienden en familie.

HEMLAB_fotoFBHemlab1.jpg
HEMLAB_fotoFBHemlab.jpg
Nacht van de Nacht - Proeven in het donker - Zaanse schans

Nacht van de Nacht: vier het donker op de Zaanse Schans

De Zaanse Schans viert zaterdag 29 oktober 2016 de schoonheid van duisternis in het kader van de Nacht van de Nacht. Door heel Nederland vinden er dan vele nachtelijke activiteiten plaats.

 

Tussen 19.00 en 22.30 uur kun je op de Zaanse Schans van het donker genieten. Hun 'Nacht van de Nacht' belooft spectaculair en bijzonder te worden. Met uilen die rondvliegen in een molen, een vaartocht door de Kalverpolder of een proeverij in het donker bij het CacaoLab. Of geniet je liever van een huiskamerconcert bij kaarslicht of een verhaal in het land?

 

Dinner in het museum
Ook het Zaans Museum gaat voor de Nacht van de Nacht. Er zijn optredens van illusionist Ger Copper en jonge dansers onder begeleiding van bekende Zaankanter Juvat Westendorp zetten een spectaculaire act neer begeleid door blacklights. Bovendien kun je een 'dinner @themuseum' boeken, verzorgd door leerlingen van het St. Michael College. Kaarten voor dit dinner zijn inclusief drankjes, rondleiding door het museum en de Nacht van de Nacht op de Schans. 

Nacht van de Nacht Vaarexcursie
Nacht van de Nacht - afbeelding Zaanse Schans
Zaansafari 2015

Cacaodiner tijdens laatste Zaansafari

De laatste Zaansafari van de Cacaomaand in 2016 is meer dan een spannende vaartocht over het water van de Zaan. Deze safari behelst tevens een cacaodiner. Op verschillende, verrassende locaties worden met chocolade bereide gerechten geserveerd.

 

Tijdens de Zaansafari maak je kennis met de geheimen van de Zaanse maakindustrie. Per boot en in het donker! Tijdens de Zaansafari’s beleef je de Zaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur tegen een steeds wisselend decor van fraai verlichte gebouwen en objecten aan de oevers van de Zaan. De Zaansafari’s in oktober zijn doordrenkt van cacao en veel chocolade in het kader van de Cacaomaand. In deze maand vieren we de komst van de nieuwe oogst cacao die in de Zaanstreek wordt verwerkt.

 

Onder het varen geniet je van de vele cacaofabrieken aan de Zaan, onverwachte cultuurhoogstandjes onderweg en dus heerlijke chocoladegerechten op verrassende locaties. Op de boot is meesterverteller Hans Kuyper aanwezig om historie en heden van de gerenommeerde cacaoindustrie van de Zaanstreek toe te lichten. Wees welkom! Voor € 52,50 (tickets via het Zaantheater) vaar je mee en schuif je aan voor dit feestelijke Cacaodiner!

 

Projectie de Phenix - foto IFIKZ

Lichtroute langs de Zaanse industrie(cultuur)

Zaterdag 22 oktober viert de Zaanstreek de Nacht van de Industriecultuur. Een avond met fraai uitgelichte industriegebouwen, theater, muziek en discussie.

 

De Nacht van de Industriecultuur kun je op twee manieren vieren. Binnen in de Project.Fabriek op het Hembrugterrein. Of buiten bij de Zaan. Langs de Zaan tref je deze avond een lint van verlichte fabriekspanden. Vanaf de in kleurrijk licht gezette silo's van Maneba in Wormerveer tot de projecties op het pakhuis de Phenix in Zaandam. Een bijzonder schouwspel waarvan je al fietsend langs de Zaan kunt genieten. Al zit je op het water pas echt eerste rang. Er is deze avond ook een Zaansafari, die je over de donkere Zaan voert!

 

Klik door voor de kaart met de lichtroute op de I FIKZ site.

 

Projectie pakhuis Phenix
Alleen al een bezoek aan pakhuis de Phenix loont de moeite. Vanaf het parkeerterrein bij De Chocoladefabriek, de oude fabriek van Verkade aan de Westzijde in Zaandam, heb je mooi zicht op de projecties van lichtkunstenares Machteld Aardse. De projectie van ruim zes minuten vertelt het verhaal van de Zaanse industrie. Van molentijdperk tot nu. Vanaf 20.00 uur wordt de projectie elke half uur vertoond.

Projectie Phenix Machteld Aardse - foto IFIKZ
Nacht-route-verlichte-gebouwen I FIKZ
Nacht van de Industriecultuur - afbeelding I FIKZ

Nacht van de Industriecultuur

De avond en nacht van zaterdag 22 oktober zijn een uitgelezen moment om langs de oevers van de Zaan te dwalen of het Hembrugterrein te bezoeken. Tijdens de ‘Nacht van de Industriecultuur’ van festival I FIKZ wordt er met licht en projecties gewerkt op industriële panden langs de Zaan en op het Hembrugterrein is een talkshow omlijst met optredens.

 

In de Nacht van de Industriecultuur is het heel bijzonder om over de Zaan te varen. Kom met je eigen boot of boek een Zaansafari voor die avond. Die nacht loopt er namelijk een lint van artistiek aangelichte, industriële panden langs de Zaan. Projecties van multimedia kunstenaar Machteld Aardse op gebouw Phenix en de molens verbeelden ambacht, identiteit en trost van de Zaanse industriecultuur.

 

Bruisende talkshow op Hembrugterrein
Ook op het Hemburgterrein bruist het tot in de kleine uurtjes die avond. In de Project.Fabriek is er een talkshow over transitie omlijst door concerten van onder andere Lavalu, Rajakymoes! Gespreksleiders zijn Ursul de Geer en Bram van Oers en als sprekers kun je Ewoud Vreugdenhil, Eric Klarenbeek (Designer of the Unusual), Karel Feenstra, Maarten Gresnigt (Huygens Academie) en Andre Dekker (Observatorium) verwachten.

 

Festival I FIKZ belooft er ‘een avond vol zintuiglijk genot’ van te maken met theater, food en poëtische interventies van Arjen Duinker en Kees ’t Hart en videokunst van BringYourOwnBeamer Hembrug. Meer over het programma en de tickets op de site van IFIKZ. 

Poetry Battle Nacht Industriecultuur
lavalu website
Cacaomaand Zaans Museum - Foto Lex Kruijver

Cacaomaand in het Zaans Museum

Een bezoek aan het Zaans Museum is altijd een goed idee. Kinderen kunnen er de hele herfst en winter spelletjes doen en knutselen in het atelier. In de Herfstvakantie is het er echter nog leuker dan anders. De Cacaomaand wordt namelijk ook in het Zaans Museum gevierd.

 

In het Verkade Paviljoen kun je aan de slag als meisje van Verkade. Serious games testen hoe vlug en secuur je bent met het inpakken van koekjes en chocolaatjes. In de vakantie kun je elke doordeweekse dag tussen 14.00 en 15.00 uur chocoladeproefjes doen in het Proeflab. Of ga je voor de Chocolade Beleving? Ontdek hoe de biscuitjes van chocolaatjes van Verkade werden gemaakt, maak je een eigen wikkel om een Verkade reep en wandel over de Zaanse Schans naar het CacaoLab voor een zelfgemaakte chocomelk. Niet alleen leuk voor kinderen!

Verkade Experience - foto Zaans Museum
Chocolade beleving - foto Zaans Museum
Cacaomarkt Pette doosje IFIKZ

Lezing en proeverij 'Van Pette tot de Euforij'

In Cacaomaand oktober gaat festival I FIKZ van hoogtepunt naar hoogtepunt. Op zondag 9 oktober is dat het evenement ‘Van Pette tot de Euforij’ met een lezing van Marijke Pette en een proeverij bij de chocoladefabriek de Euforij.

 

Marijke Pette is een telg uit een oude Zaanse chocoladefamilie. Marijke is achterkleindochter van J. Pette Hzn en auteur van ‘Pette Cacao en Chocolade’. Zondag 9 oktober is ze te gast bij de jonge chocoladefabriek de Euforij in Wormerveer. Met mooie verhalen en nieuwe producten ontmoeten oude en nieuwe chocolade elkaar.

 

Chocolademaker Jaap Visser geeft in de Euforij een bijzondere proeverij van chocolade en wijn. Deelnemers aan het event krijgen bovendien een heerlijke Euforij-reep mee naar huis. Of mee naar de Wormerveerse Vermaning waar de Vereniging Zaans Erfgoed ‘Glaasje Erfgoed’ organiseert. Tijdens een lezing van Simon Kroeze en Thijs de Gooijer hoor je nog veel meer cacao-verhalen!

Pette Euforij
Cacaomaand - festival I FIKZ

Kom de Cacaomaand vieren!

In oktober viert de Zaanstreek de komst van de nieuwe cacao-oogst. Festival I FIKZ heeft deze maand opnieuw uitgeroepen tot Cacaomaand. Deze speciale maand vol activiteiten start met een Cacao Foodmarket in Wormerveer, historisch hart van de Nederlandse cacao-industrie.

 

Al vanaf het prille begin speelt de Zaanstreek een belangrijke rol in de wereld van cacao. De geur ervan zit in ons DNA. De rond de evenaar geoogste cacaobonen worden elk najaar voor een groot deel naar de Zaanstreek verscheept. Met de Cacaomaand viert festival I FIKZ de komst van de nieuwe oogst cacao. Met tal van activiteiten dagen zij je uit met andere ogen naar industrie te kijken.

 

Smakelijke markt
De Cacaomaand wordt de eerste dag van oktober geopend met een Cacao Foodmarket. In het historische epicentrum van de Nederlandse cacao-industrie: Wormerveer. Op de smakelijke markt in de Zaanbocht kun je tijdens een proeverij door de geschiedenis van chocolade en kom je alles te weten over cacao en chocolade. Dat wordt proeven, genieten en leren over de speciale band tussen de Zaanstreek en cacao.

 

In onze agenda en op de site van festival I FIKZ vind je een overzicht van alle cacao-activiteiten.

Zaansafari 2015
Expeditie Industrie fiets - festival I FIKZ

Kinderboekenweek-feest Zaantheater

Volgende week woensdag, 5 oktober 2016, start de Kinderboekenweek. En dat betekent dat het Zaantheater weer op z'n kop gaat voor het jaarlijkse Kinderboekenweek-feest. Met het thema 'Voor altijd jong' draait het dit jaar allemaal om de opa's en oma's. Maar echt middelpunt zijn natuurlijk de kinderen tussen 4 en 10 jaar. In alle hoeken en gaten van het theater kunnen ze meedoen aan allerlei activiteiten.

 

Je kunt naar een toneel-, dans- of muzikale voorstelling. Of ga je zelf toneelspelen, dansen en muziek maken? Er wordt voorgelezen, je kunt knutselen, spelletjes doen en nog veel meer! Het feest is van 13.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Alleen voor de voorstellingen wordt € 3,50 of € 5,- entree gevraagd.

Kinderboekenweekfeest Ageeth-de-Haan-Zingen-over-mooie-dingen-Lilianne-Vloet-als-duo.jpg
Kinderboekenweekfeest d.jpg

Nazomeren op festival Hembrug Happening

Komende zondag, 25 september 2016, kun je op festival Hembrug Happening heerlijk nazomeren met muziek, theater en lekker eten. Entree gratis! Het festival is op het Hembrugterrein, één van Zaanstreeks best bewaarde geheimen gelegen tussen de Zaan en het Noordzeekanaal.

 

Op het festival zijn live optredens van onder andere Sven Hammond, Aafke Romeijn en Edwin van Berkel (juryfavoriet bij de Grote Prijs van Nederland) afgewisseld met groovy DJ’s. Hieromheen barst het van de inspirerende en leuke activiteiten. Dit jaar is er bijvoorbeeld voor het eerst een heus Schrijvers-Café, waar Zaanse schrijvers voordragen en signeren.

 

Je site van Hembrug Happening laat een kleurrijk programma zien. Je kunt op expeditie met een kunstenaar, workshops volgen en rondstruinen op de vintage & lifestyle markt. Ook heeft Hembrug Happening een primeur: The Boogie Wonder Tent. En het prachtige project Humanity van Ruben Timman komt naar het Hembrugterrein deze zondag.

Lifestyle markt Hembrug Happening
Sven Hammond Hembrug Happening

Dam tot Damweekend in Zaanstad

Komend weekend is heel de Zaanstreek in de ban van het Dam tot Damweekend. Zo'n 200.000 bezoekers en deelnemers zijn zaterdag en zondag in Zaanstad voor het grootste sportieve weekend van Nederland. Iedereen kijkt er naar uit om de atleten en sportievelingen toe te juichen of om zelf de beruchte 10 Engelse mijlen van Amsterdam naar Zaandam af te leggen.

 

Het is extra spannend om de Dam tot Damloop te volgen als je vooraf een beetje weet welke namen er voor dat spektakel kunnen zorgen. De Ethiopische Tamirat Tola, de Oegandees Joshua Cheptegei en Keniaan Edwin Kiptoo zijn de snelste mannen op de startlijst. Organisator Le Champion is blij dat ook Olympiër Abdi Nageeye kiest voor de grootste wedstrijd over 10 Engelse Mijl. Bij de vrouwen zijn de Keniaanse Alice Aprot, Lucy Karimi en Jackline Chepngeno de belangrijkste podiumkandidaten. 

 

Startschot door locoburgemeester Dick Emmer
Dick Emmer, locoburgemeester van Zaanstad, geeft zondag 18 september het startschot voor de Dam tot Damloop. Dat doet hij voor alle drie de startmomenten, inclusief die voor de topatleten die dit jaar weer records proberen te breken op de 10 Engelse mijlen naar Zaandam. 

 

Juichen en feesten op het Damplein
Op 17 en 18 september wordt de Burcht in het stadshart van Zaandam omgetoverd tot Dam tot Damplein. De ideale plek om de Dam tot Dam-deelnemers aan te moedigen en zelf ook volop van het feest rondom dit evenement te genieten. In samenwerking met Le Champion wordt het een gratis toegankelijk marktplein waar van alles gebeurt en je van alles kunt beleven. Van Ibiza boho, foodtrucks en DJ’s tot oude ambachten, een Kop van Jut en kindervermaak. 

Dam tot Damloop 01.jpg
Dam tot Damloop 05.jpg

Open Monumentendag in Zaanstad

Komend weekend is het weer Open Monumentendag. In heel Nederland zetten monumenten hun deuren wijd open. Zaanstad met haar rijkdom aan erfgoed doet uiteraard mee. Zo'n 40 monumenten staan aangemeld op de site van Open Monumentendag: kerken, oude fabrieken, huizen en zelfs varend erfgoed. En op die locaties meer dan 50 activiteiten. Van bezichtigingen tot rondleidingen, presentaties en exposities.

 

Gratis rondleidingen HEMbrug
Alle Zaanse monumenten zijn het bezoeken meer dan waard. Toch pikken we het Hembrugterrein er even uit, want heb je deze mysterieuze plek nog nooit bezocht dan is dit een uitgelezen kans. Het Hembrugterrein viert Open Monumentendag en Werelderfgoedweekend met het openstellen van het terrein. Inclusief het niet openbaar toegankelijke deel. Er is een wandelroute uitgezet, maar je kunt ook mee op gratis rondleidingen om de geschiedenis van het terrein als kloppend hart van de Stelling van Amsterdam te ontdekken. Vooraf reserveren is verstandig.

Brug HEMbrug Open Monumentendag

Mee op Expeditie Industrie

Nog tot en met medio september kun je in de Zaanstreek op Expeditie Industrie. I FIKZ neemt deelnemers mee op een actieve tocht langs de Zaanse industriehistorie en de huidige maakindustrie. Er zijn twee verschillende routes met typisch Zaanse thema’s: zeil en papier. Een gids begeleidt een groep van maximaal 25 deelnemers langs de historische Zaanstreek en de moderne industriecultuur.

 

Expeditie Zeil
De expeditie ZEIL is een historische ontdekkingsreis op de fiets door het noordelijk deel van Zaanstad. De expeditie voert langs spannende en interessante plekken waar de ontwikkeling van de zeildoekweverij in Assendelft en Krommenie is te zien. Plekken waar de eerste wevers, hun opdrachtgevers (de rolreders) en de kooplieden woonden en werkten. De expeditie eindigt bij Forbo Flooring waar linoleum wordt geproduceerd. Dit bijzonder milieuvriendelijke product werd vroeger in de volksmond ‘zeil’ genoemd.

 

Expeditie Papier
De expeditie PAPIER is een historische ontdekkingsreis op de fiets door een interessant deel van Zaanstad. Hier zien we waar en hoe in de zeventiende eeuw het fijnste witte papier werd gemaakt. Wist u dat de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring destijds op Zaans papier is gedrukt? Tijdens de expeditie ziet u pareltjes van dit Zaanse erfgoedaspect. 

Expeditie Industrie Papier
Expeditie Industrie

Fashion Event: catwalk door het stadshart

De gracht in dé winkelstraat van Zaandam wordt zaterdag 3 september 2016 voor de vierde keer omgetoverd in één grote catwalk. Tijdens het Fashion Event van Stadshart Zaandam presenteren ondernemers uit het Stadshart Zaandam de nieuwste collecties en trends in vier wervelende modeshows. Ruim 25 winkels laten hun nieuwe herfst- en wintercollectie zien in de shows op het water. Van koffer tot hardloopschoen, bruidsmode tot lingerie en casual tot maatpak!

 

Om 13.00 uur barst het Fashion Event los en vanaf dan zie je elk uur een modeshow op de Gedempte Gracht in Zaandam. De presentatie is in handen van Zaanse BN’er Juvat Westendorp, de shows worden muzikaal omlijst door DJ’s en tussen de shows door zijn er dansoptredens van Juvat Dance Academy. In de Muziekkoepel halverwege de gracht is er bovendien een Walk of Fame, een horecapleintje en een Rad van Fortuin waar mooie prijzen te winnen zijn. In diverse winkels in de Rozenhof vind je high tea lekkernijen, leuke acties en muziek. 

Fashion Event 2

Saenfestijn: hippe najaarsmarkt Wormerveer

Zaterdag 3 september is het Saenfestijn op de Zaanweg in Wormerveer. Saenfestijn is de nieuwe versie van de jaarlijkse najaarsbraderie. Op de markt kun je straks creatieve, unieke en startende ondernemers ontdekken op het gebied van interieur, mode, food, kunst, vintage en stationery. Een hippe markt op de Zaanboulevard met het historische erfgoed in de Zaanbocht als bijzondere achtergrond.

 

Het wordt daar urenlang heerlijk ronddwalen, want de markt wordt aangevuld met foodtrucks, die zorgen voor lekker eten en drinken. Optredens van opkomende en lokale bandjes maken het nog eens extra gezellig.

saenfestijn
Uitmarkt 2016 logo

Zaanstreek op de Uitmarkt

Op 27 en 28 augustus presenteert tout Nederland een nieuw seizoen vol culturele uitjes op de Uitmarkt in Amsterdam. Op de vraag “Wat ga jij zien, horen, doen en beleven komend seizoen?” komt wat ons betreft een Zaans antwoord.

 

Marketing Zaanstreek zal samen met Taets Art and Event Park/Hembrugterrein.com, de Vereniging Zaansche Molen, de Zaanse Schans, het Zaantheater en het Zaans Museum de Zaanstreek vertegenwoordigen tijdens dit grote culturele event. In het weekend van de Uitmarkt staan we met een gezamenlijke stand op de informatiemarkt op het Museumplein. Daar zullen we bezoekers laten weten wat er nog allemaal te ontdekken is zo net boven Amsterdam.

 

We nodigen ook jou van harte uit ons in de Zaanstreek-stand te bezoeken en ons enthousiasme over onze prachtige streek te delen. Je vindt ons in de BankGiro Loterij Museumgalerij (standnummer 99) op het Museumplein. Je treft ons daar op beide dagen tussen 11.00 en 18.00 uur.

Zaanstreek op de Uitmarkt 2016
Waterpolo in de Zaan - foto Archief Zaanstad

Waterpolo in de Zaan

De Zaanstreek heeft een lange en succesvolle geschiedenis op het gebied van waterpolo. Vroeger vonden de wedstrijden niet in zwembaden plaats, maar gewoon in het water van de Zaan. Een traditie die vorig jaar nieuw leven in werd geblazen.


Ook dit jaar kun je weer genieten van Zaanpolo: spannende waterpolo wedstrijden in het open water van de Zaan om het nieuwe seizoen te openen. Zaterdagmiddag 27 augustus kun je de waterpoloërs in actie zien vanaf de kade naast het Zaantheater in Zaandam. Op zondagmiddag 28 augtustus zoeken de spelers het Zaanwater bij de Zaanbrug op en spelen ze voor Grand Café de Bataaf in Wormer.

 

In het water van de Zaan wordt gespeeld door senioren- en jeugdteams. Zaterdag bij het Zaantheater komen om 15.00 uur de heren 2 in actie en speelt De Zaan 2 tegen De Ham 2. Om 16.30 uur is het aan het keurkorps (de selectieteams) van beide verenigingen om de stadsderby te spelen. Zondagmiddag is het Ladies Day in het water voor de Bataaf (Veerdijk, Wormer). De dames van De Ham nemen het op tegen de dames van De Zaan. Beide damesteams spelen in de Eredivisie van het waterpolo. Hier is het eerst om 15.00 uur aan de eredivisie-jeugd. Aansluitend spelen de 1e dames- teams om 16.30 tegen elkaar. 

Waterpolo in de Zaan

Eten en entertainment op Zaanse FoodMarket

Het einde van de zomervakantie kan passend afgesloten worden bij de Honigfabriek zondag 28 augustus. Tussen 11.00 en 20.00 uur kun je terecht op de derde editie van de Zaanse FoodMarket. Een heerlijke plek om te zijn, en niet alleen omdat alles hier om lekker eten draait.

 

Dat wordt smullen van de Wagyu burgers van Het Koeienhuis, de broodtaartjes van Oerflappe, streetfood, ijsjes, steenoven pizza's en nog veel meer. Check op Facebook welke foodtrucks en kramen je deze dag kunt verwachten. Live band Roodhuis en DJ Dans zorgen voor zwoele, zomerse muziek en ook aan de kinderen is gedacht!

Kitch 'n Booz - foto Zaanse FoodMarket
DJ Dans - foto Zaanse FoodMarket

Folkloredag op de Zaanse Schans

Zaterdag 20 augustus is het Folkloredag op de Zaanse Schans. Je kunt er genieten van de ambacht- en kunstnijverheidsmarkt, historisch straattheater en diverse folkloristische muziek- en dansoptredens. Dit jaar staat de Folkloredag in het teken van Kunst. Kunstschilders tonen en maken ter plaatse hun schilderijen op de Art Lane.


Op Folkloredag waan je jezelf hier op de Schans - nog meer dan anders - even helemaal terug in de tijd. Je ziet een spinster aan het werk en een barbier. Je aanschouwt een Zaanse bruiloft en treft wasvrouwen. Allemaal tegen een decor van Zaanse huisjes en molens. Daarnaast zijn er diverse folkloristische muziek- en dansoptredens, zoals de Tjappertouwtjes en het fanfare orkest van Onderling Genoegen.


De Folkloredag is gratis toegankelijk en is van 10.00 tot 17.00 uur te vinden op de Zaanse Schans. Meer informatie op de site van de Zaanse Schans.

Folkloredag wasvrouwen - foto Zaanse Schans
Folkloredag oude ambachten - foto Zaanse Schans

Bezoek het Monet Atelier in hartje Zaandam

Het bezoek van Monet aan Zaandam in 1871 spreekt behoorlijk tot de verbeelding. Claude Monet maakte hier dan ook een belangrijke ontwikkeling als schilder door en schilderde in een paar maanden tijd maar liefst 25 Zaanse doeken. In het Monet Atelier kun je al deze werken zien. Replica's uiteraard, geschilderd door diverse kunstenaars, zoals de Zaanse Larissa Bilous.

 

Bezoek je het Monet Atelier dan stap je min of meer een stukje Monet-schilderij binnen. Het atelier bevindt zich namelijk in een nieuw gebouwd luchthuis aan de Zaan, naar voorbeeld van het theehuis dat hier ooit stond en terug te vinden is op een beroemd Monet-schilderij. Het schilderij hangt in het New Metropolian Museum of Art in New York, maar het decor is dus te bezoeken in het stadshart van Zaandam. Van donderdag tot en met zondag is het Monet Atelier op Westzijde 14g in Zaandam gratis te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur

 

Monetsafari: in het spoor van Monet
Wil je zelf ervaren wat Monet inspireerde? Ga dan mee op Monetsafari! Elke vrijdag, zaterdag en zondag neemt een gids van Monet in Zaandam je letterlijk en figuurlijk mee in het spoor van Monet. 

Monetroute
Monet Atelier
Zaansafari-groot.jpg

Zaansafari: ontdekkingstocht per boot

Scheep in bij de Zaanse Schans voor een spannende boottocht in het donker en ontdek de geheimen van de Zaanse maakindustrie: ga meer op Zaansafari!

 

Op Zaansafari is een echte belevenis. De combinatie van mooi verlicht monumentaal erfgoed, werkende fabrieken en groene houten huizen maakt de oevers van de Zaan uniek. Een schouwspel waarvoor je, zo op een bootje op de Zaan, eerste rang zit.

Aan boord verhaalt meesterverteller Hans Kuyper over de big five van de Zaanstreek. Ook wordt je tijdens het varen verrast door in het wild loslopende, culturele hoogstandjes op de oever. De boottocht duurt ongeveer drie uur en wordt zo nu en dan onderbroken voor een bezoekje aan een spraakmakende locatie.

 

Vanaf 13 augustus tot en met 22 oktober organiseert I FIKZ (voorheen Festival Industrie Cultuur) elke zaterdagavond een Zaansafari! 

Zaansafari 2015

Bieren en happen bij bij Zaanse Brouwerij Hoop

In de oude Zaandijker kerk is sinds dit voorjaar Brouwerij Hoop gevestigd, een ambachtelijke bierbrouwerij met een bar, proeflokaal, winkel en restaurant. De bar heeft maar liefst 16 bieren op de tap, waaronder het eigen Hoop-bier, een biertje vol Zaanse geschiedenis.

 

De brouwerij is zo opgezet en ingericht dat het hele proces goed te volgen is vanaf een speciaal daarvoor aangelegde loopburg. Hoop organiseert dan ook regelmatig tours en proeverijen die je naar het hart van de brouwerij brengen.
Ook vanuit het restaurant krijg je, vanachter grote stukken glas, het een en ander van de brouwerij zelf mee. Elke dag worden hier eerlijke happen geserveerd, die uiteraard uitstekend matchen met de eigen speciaalbieren van Hoop en Breugem.

Hoop Restaurant
Hoop Brouwteam

Op smulroute door de Zaanstreek

Zondag 28 augustus kun je weer op Smulroute: de lekkerste fietsroute door onze streek. Al fietsend ontdek je de mooiste en meest smaakvolle plekjes in de Zaanstreek. Onderweg kom je langs mooie molens, typisch Zaanse huisjes, industriële en nostalgische panden, prachtige natuur en toeristische trekpleister De Zaanse Schans. 

 

Tussendoor bezoek je 10 Zaanse smaakmakers, die je trakteren op heerlijke Zaanse amuses, gastvrijheid, gezelligheid en muziek. De Smulroute is een initiatief van PUUR ZAANS en is een gezellige, sportieve én lekkere manier om de Zaanstreek wat beter te leren kennen. Ook als je hier al jaren woont! 

Smulroute op de fiets
Smulroute amuse
Monet schetste Czaar Peterhuisje!

Ga mee op Monetsafari!

Zaandam door de ogen van de impressionistische schilder Claude Monet zien? Tot en met september kun je elke vrijdag, zaterdag en zondag met een gids van stichting Monet in Zaandam mee op Monetsafari door het Zaanse stadshart om te ontdekken wat de schilder inspireerde. Eventueel in combinatie met een tochtje per Zaanboot vanaf Amsterdam CS.

 

Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. In een paar maanden tijd maakte hij daar 25 doeken en negen tekeningen. Het was een belangrijke periode in zijn ontwikkeling als schilder. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef Monet aan vriend en kunstenaar Camille Pissarro.

 

De safari door het oude centrum van Zaandam volgt het spoor van Monet en start bij het unieke Czaar Peterhuisje, waar een replica van Monet's tekening van het huisje hangt. De rondleiding gaat daarna verder langs het wereldberoemde en in originele kleur geschilderde Blauwe Huis van Monet en het Monet Atelier, waar onder andere replica’s van de 25 Zaanse Monet-schilderijen hangen.

 

De gids laat onderweg afbeeldingen zien en heeft allerlei leuke anekdotes. Via de oude sluis van Zaandam komt het eindpunt in zicht. Bij TOOST op de Dam wordt de Monetsafari afgesloten met een kop koffie en de mogelijkheid voor een Monet-hapje of lekkere lunch.

 

Meer informatie en reserveren

monet in zaandam
Claude Monet Moulin  a Zaandam - schilderij Sotheby's
Foodfestival aan de Zaan 2015

Bijzondere editie Foodfestival a/d Zaan

Vrijdag 8 juli is de Zaanweg in Wormerveer voor even één groot openluchtrestaurant. Tijdens Foodfestival aan de Zaan kun je heerlijk eten aan de oevers van de Zaan! Van Aziatisch, Arabisch, Italiaans, Amerikaans en Mexicaans tot heerlijke Hollandse pannenkoeken.

De kinderen kunnen mee, want op het speciale kidsplein kunnen ze onder andere zweven, knutselen, koken, grabbelen en uiteraard lekker eten.

 

Meer dan heerlijk eten
Op maar liefst drie plekken is er ook muziek te horen. Er is een podium bij de winkel K’OOK!, in het midden van het terrein kun je swingen bij de DJ en bij Bakkie Leut kun je dansen op het ritme van de Singer-Songwriters. Speciaal voor het festival openen ook de winkels deze avond hun deuren tot 22.00 uur.

 

Speciale editie
Deze derde editie van Foodfestival aan de Zaan wordt een bijzondere, laten organisatoren Anne en Karen van K'OOK! weten. Met meer foodtrucks en kramen, meer muziek en leuke activiteiten voor kinderen. Daarnaast neemt 24kitchen op het festival een aflevering op van het programma The Foodtruck Challenge. Het publiek jureert mee.

 

Feestje van werelds beste kookwinkel K'OOK!
Initiatiefnemers van het Foodfestival aan de Zaan zijn Karen en Anne, de eigenaressen van culinaire cadeau en kookwinkel K’OOK! In Wormerveer. De winkel, die uiteraard ook tijdens het festival open zal zijn, werd in maart 2016 nog in Amerika bekroond als beste kookwinkel van de wereld!

Foodfestival aan de Zaan 2015

Klassieke huiskamerconcerten in de geest van Monet

In het adembenemende rijksmonument aan de Oostzijde in Zaandam, dat de impressionist Claude Monet schilderde tijdens zijn verblijf in Zaanstad, worden drie klassieke huiskamerconcerten georganiseerd. Helemaal in de geest van de schilder.

 

Op 25 en 26 juni spelen de drie muziek-professionals van de familie De Ruiter-Heijne een reeks composities van tijdgenoten van Monet, waaronder Reynaldo Hahn, Gabriël Fauré en Samuel de Lange. Frans de Ruiter speelt klavecimbel, Manon Heijne is klassiek zangeres, net als dochter Fee Suzanne die aan het conservatorium studeert. Bas Husslage van de Stichting Monet in Zaandam verzorgt een inleiding.

 

Er zijn maximaal dertig zitplaatsen dus als je zo'n bijzonder concert wil meemaken, is het zaak tijdig te reserveren via info@monetinzaandam.nl. De kosten, € 10,- inclusief drankje, kunnen op de dag zelf contact worden voldaan. De concerten duren zo'n 50 minuten.

Monet Concerten

Foodcourt op Festival MidzomerZaan

Naar MidzomerZaan kom je in eerste instantie voor de muziek. Maar liefhebbers van eten, drinken in combinatie met heel veel gezelligheid komen deze verjaardagseditie van het festival ook prima aan hun trekken. MidzomerZaan verwacht een record aantal foodtrucks op het festivalterrein zaterdag 18 en zondag 19 juni.

 

Samen presenteren zij een gevarieerd aanbod aan gerechten en proeverijen. We noemen de overheerlijke risotto met verrassende ingrediënten van Vrouwen met Ballen, de gourmet hotdogs en biologische frieten van Daily Dog, de enige gin & tonics geserveerd door Barplanet, de verrukkelijke saté van Skranze en de verslavende broodjes pulled pork van Astrid van de Meer (ooit deelnemer aan Masterchef).

 

Lees verder bij Stad aan de Zaan

Skranze Foodcourt MidzomerZaan
Daily Dog-1 Foodcourt MidzomerZaan

Zaanse Kinderboekenmarkt - kinderfeest op de Zaanse Schans

Eén dag in het jaar winnen de kinderen het op de Zaanse Schans van de toeristen. Op Zondag 5 juni 2016 vindt namelijk de Zaanse Kinderboekenmarkt plaats op deze toeristische hotspot. Alweer de 13e editie. En dat betekent één groot kinderfeest tussen de molens en de Zaanse huisjes. Kinderen dolen hier samen met hun (groot)ouders naar hartenlust langs zo’n 30 plekken met activiteiten.

 

Er valt van alles te maken en te ontdekken op de Schans. Je luistert er naar verhalen, kijkt optredens van andere kinderen en je vindt er uiteraard heel veel kraampjes met de leukste nieuwe en tweedehands kinderboeken. Wie weet met een verse handtekening van de schrijver erin, want Selma Noort, Hans Kuyper en Peter Smit (alle drie genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2016) zijn erbij deze dag.

 

Het thema deze dag is Oude Meuk en het wordt deze zondag dan ook ouderwets leuk! Haal oude koeien uit de sloot met Huis van Hilde, Weer het oude liedje (op twee podia dit jaar) en Ouwe jongens, krentenbrood. Want een mens is nooit te oud om te lezen!

Kindeboekenmarkt2016

Nieuw VVV Zaandam op Stadhuisplein

Steeds meer toeristen en bezoekers starten hun ontdekkingstocht door de Zaanstreek in het vernieuwde centrum van Zaandam. Natuurlijk lonken de molens en oude pandjes van de Zaanse Schans. Maar als je toch in de buurt bent wil je ook het bejubelde stadscentrum van Zaandam met het wereldberoemde gestapelde huisjes-hotel zien natuurlijk.

 

Vanaf 27 mei 2016 heeft het Stadshart Zaandam daarom ook een VVV I-point. De lekkerste VVV van Nederland volgens het NHD, want het informatiepunt komt voorlopig in chocolade- en taartenwinkel Sugarstars. Heel centraal op het Stadhuisplein tussen het station en hotel Inntel.

 

Het informatiepunt is geen volwaardige VVV, maar bezoekers kunnen er wel zeven dagen per week terecht voor folders, kaarten en informatie. Handig, want niet iedereen weet dat je vanaf daar zo naar het Czaar Peter-huisje loopt. Of dat je hele leuke tochten kunt maken, de Zaanhopper kunt pakken om het erfgoed vanaf het water te bekijken of in de voetstappen van Monet kunt treden.

Opening VVV Zaandam
VVV opening

Op een segway langs de Zaan touren

In de oude dropjesfabriek van 'Klene' aan de Zaan is dit jaar evenementenbureau Oxygen neergestreken. Vanuit deze historische fabriek organiseren zij tours in de Zaanstreek. Geen gewone tours, maar tours op segways. Dat zijn van die vervoermiddelen waar je op staat en die je stuurt door naar voren of achteren te leunen.

 

Wel een heel bijzondere manier om het Zaanse landschap te verkennen. Moeiteloos en geruisloos 'glij' je door de Zaanstreek. Een gids neemt je in kleine groepjes mee door de geschiedenis rondom de rivier de Zaan. Je komt langs prachtige oude fabrieken en panden, groene polders en doet uiteraard ook de molens en houten huisjes op de Zaanse Schans aan.

segway langs de Zaan

Festival BouleVaart: ontdek de rijkdom van Krommenie

Op de Facebook pagina van Boulevaart ontvouwt zich bericht voor bericht het festival dat 29 mei Krommenie op z’n kop gaat zetten. Of beter gezegd, binnenstebuiten gaat keren. Want culinair, creatief, zorg, muziek en ander talent uit Krommenie laat zich deze dag zien, horen, proeven en beleven.

 

Festival Boulevaart, op de Vermaningsstraat en het terrein van Vlaar Enveloppen, wordt meer dan een gezellig dag waar je plaatsgenoten ontmoet onder het genot van muziek, hapjes en drankjes. Meer dan 75 verenigingen en ondernemers laten je de (onbekende) rijkdom van Krommenie ontdekken.

 

Schrijfster Lin McDevitt-Pugh promoot er haar boek over netwerken. Bij Verpalen Motor en Auto Service kunnen kinderen een foto laten maken op een vette motor. Je eet pannenkoeken bij Skranze en danst de calorieën er gewoon weer af bij DanceBase. Even wat items eruit gepikt om je een indruk te geven van de diversiteit.

Facebook BouleVaart

Kunst en Design op ARTzaanstad 2016

Circa 150 kunstenaars en designers die hun werk tonen op een locatie die zelf al volop inspiratie biedt, dat is ARTzaanstad! Deze kunst en design beurs vind je vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei voor de vijfde keer op het Zaanse Hembrugterrein.

 

In de industriële setting van het Projectielengebouw op het Hembrugterrein kun je moderne en hedendaagse kunst en design kijken, kopen en huren. Naast het brede aanbod van schilderijen en sculpturen is er op de kunstbeurs ook veel aandacht voor design, sieraden, fotografie, films en performances.

 

Lustrumeditie
Isabella de Jong, directeur van organisator Het Kunstcentrum: ‘Tijdens deze speciale vijfde editie zullen er diverse extra’s te zien en te beleven zijn. Zo is er een verloting waarbij de deelnemers kans maken op een originele live tekening van toonaangevend kunstenaar Sam Drukker en worden er in de filmzaal doorlopend bijzondere voorstellingen getoond, begeleidt door presentaties van verschillende kunstenaars. Daarnaast is er plaats voor experimenten, nieuwe inzichten en denkbeelden in de ruimte van het Backfire Satellite Event, waar participatiekunst zal worden getoond. En met de (lokale) dranken en gerechten van restaurant-brasserie De Hoop Op D’Swarte Walvis en Breugem Bier kan de bezoeker ook culinair getrakteerd worden.’

 

ARTzaanstad Facebookbanner

Zaanstad viert Nationale Molendag

Pinksterzaterdag 14 mei zijn bijna alle molens van vereniging De Zaansche Molen te bezichtigen in het kader van de Nationale Molendagen. Het is machtig mooi om eens van binnen te bekijken hoe zo'n molen nu eigenlijk werkt. Hoe de wind helpt specerijen, hout, granen, krijt, zaden en meer te verwerken tot producten. Even voelen hoe het vroeger was, toen de hele Zaanstreek nog vol molens stond en dit hét industriegebied van Europa was.

 

Sommige molens hebben een speciaal programma en een enkele molen is ook op zondag open. Er worden boottochten, workshops en demonstraties georganiseerd en er worden molenboeken verkocht. Bij molen De Schoolmeester zal bijvoorbeeld de papiermachine ui 1877 in werking zijn en kun je gratis een workshop handboekbinden volgen. Meer informatie vind je op de site van De Zaansche Molen.

Molens 02
Activiteiten De Zaanche Molen

Twee dagen LINDA.festival op Hembrugterrein

In het weekend van 14 en 15 mei komt het magazine LINDA tot leven op het Zaanse Hembrugterrein. Wie bekend is met het tijdschrift of de vrouw erachter (Linda de Mol) weet dat er heel wat te verwachten valt. De line-up liegt er dan ook niet om.

 

Op het hoofdpodium zijn er optredens van Jett Rebel, Miss Montreal, Anita Meijer, Gerson Main en Chef’Special. Ook Linda de Mol zelf zal hier de hemd van het lijf worden gevraagd tijdens een speciale interviewsessie. Ali B. sluit af met een ‘Op volle toeren’ versie vol ander talent.
In het LINDA.theater tref je onder andere Fiona Hering met styling tips en Michiel Vos met ‘politics wordt peanuts’ over de strijd om het Witte Huis. Het is er ook lachen, gieren, brullen met stand-up comedy en Nega geeft er lesjes straattaal. Ook op het festival: kookworkshops en natuurlijk Arie Boomsma. De work-outs op LINDA.tv met bekende Nederlanders doet hij tijdens het festival voor een keertje met jou!

 

LINDA zou Linda niet zijn als er ook niet te shoppen en genieten viel. Dus, ja je kunt er de LINDA.favorites kopen. Maar er is ook een kofferbak-sale, een slipperbus, de juweeltjes van Gassan Diamonds en zelfs een Botox-bar. Plus genoeg te eten, snoepen en drinken. Overal op het terrein kom je foodtrucks tegen waar je van pannenkoek tot kreeft scoort. Even uitpuffen kan in het LINDA.café. En wil je op je wenken worden bedient door mannelijk schoon dan ga je naar L’HOMO.bar.

Streek- & Brocantemarkt Zaanboulevard

Zaanstad krijgt er een markt bij. Op elke eerste en derde donderdag van de maand vind je op de Zaanboulevard, in de Zaanbocht bij Wormerveer, tussen 11.00 en 17.00 uur en Streek- en Brocantemarkt. De markt behelst ongeveer 25 kramen met grotendeels streekproducten afgewisseld met brocante.

 

Oude ambachten en muziek
Donderdag 5 mei wordt de eerste markt van dit seizoen geopend door de heer Klinkenberg van het 4 en 5 mei comité. Het idee is elk jaar rond deze datum te starten. De markt loopt tot september. De opening krijgt een extra feestelijk tintje door muziekoptredens van Mariska Lunes en John Medly. Ook vind je op deze eerste markt een aantal oude ambachten.

Streek en Brocantemarkt Wormerveer

Unieke show Freek de Jonge op 10e MidzomerZaan

De tiende verjaardag van het festival MidzomerZaan wordt onder andere gevierd met een eenmalig programma van Freek de Jonge. De Jonge woonde in zijn jeugd in Zaandam en schreef later veel over die periode. De cabaretier belooft de Zaankanter een optreden dat doet “schateren, ontroeren en bovenal verrassen.” Ook zijn er liedjes, waarbij De Jonge wordt begeleidt door een 10-koppig orkest.

 

Meer grote namen aan de Zaan
Freek de Jonge is niet de enige ster op het verjaardagsfeestje van festival MidzomerZaan. Grote namen als Nick & Simon, George Baker en Remy van Kesteren staan op het programma. Het festival vindt plaats in het weekend van 18 en 19 juni op het festivalterrein aan de Zaan, pal naast De Chocoladefabriek in Zaandam.

Freek de Jonge - foto MidzomerZaan

Laatste kaarten voor LINDA.festival op Hemburgterrein

In het weekend van 14 en 15 mei komt het magazine LINDA tot leven op het Zaanse Hembrugterrein. Het LINDA.festival komt met vijf goede redenen om alsnog een kaartje te bemachtigen, mocht je die niet al lang 'in the pocket' hebben.

 

1. Gymmen met Arie
Geniet je op LINDA.tv al van de sportsessies en het lekkere lijf van Arie Boomsma, dan moet je er dit weekend bij zijn. Je kunt gymmen met Arie. Voor douches is gezorgd.

 

2. Tweedehands schatten scoren
Het festival wordt een walhalla voor shopfanaten. Naast een LINDA.markt vol musthaves is er de Kofferbak Sale waar de je mooiste tweedehands schatten scoort.

 

3. Jett Rebel, Ali B en Chef'Special
De rapper Ali B. komt met zijn side kick Brownie Dutch naar Zaanstad om het festival een daverend einde te geven. Maar ook Jett Rebel en Chef'Special vind je op het podium.

 

4. Heel veel lekkers
Verspreid over het terrein tref je tal van foodtruck met smakelijke happen. Van verse friet tot salade en ijsjes. Er is zelfs een terras waar je ondeugende drankjes kunt drinken.

 

5. Prikje bij de Botox Bar
Er is een Beauty Wasstraat waar je met een Plus-ticket onder andere terecht kan voor een prikje botox. Tegen een festivalprijsje.

Arie Boomsma - LINDA festival
Botox Bar - Linda Festival

Zaanse historie in muziektheater ELIF

Vanaf begin mei is zes weekenden lang de voorstelling ‘ELIF, een Bruynzeelverhaal’ te zien, een muziektheatervoorstelling over de liefde tussen een Turks meisje en een Nederlandse jongen. Het verhaal speelt zich af in de historische setting van de eerste generatie Turkse arbeiders bij Bruynzeel, in de jaren ’70 van de vorige eeuw. 

 

Voor en achter de schermen vind je tal van Zaankanters. We noemen hoofdrolspelers Meral Polat en Michiel Bakker en de Zaanse regisseur Bruun Kuijt en schrijfster Wiske Sterringa. Samen maakten Bruun en Wiske eerder de succesvolle locatievoorstellingen ‘Cor Bruijn’, ‘Maria Maria’ en ‘Vivo’.

 

Muziektheater op bijzondere locatie
ELIF speelt ook als schoolvoorstelling, maar de weekenden zijn voor het Zaanse publiek. Het muziektheaterstuk is te zien in het Messingmagazijn op het Hembrugterrein. Een fabriekshal die tijdelijk wordt ingericht voor het theaterstuk en een gevoel geeft dat mooi aansluit bij de Bruynzeel-link. Meer informatie en kaartverkoop via het Zaantheater.

VIVO GéDubbelman
ELIF een Bruynzeel verhaal Muziektheater

Militair Weekend – Liberty Weekend Hembrug

In het weekend van 7 en 8 mei vindt voor de derde keer het 'Militair Weekend/Liberty Weekend Hembrug' plaats. Een familieweekend waarin stil wordt gestaan bij het verdedigen van en vechten voor vrijheid door het Nederlandse leger en de geallieerden. Op het Hembrugterrein zijn kampementen ingericht, zodat je kunt zien hoe de militaire omstandigheden waren tijdens de diverse oorlogen.

 

De Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de vredemissies van nu komen allemaal aan bod. Om het avontuur compleet te maken kun je ook een rondvaart boeken, een rondrit per jeep of een rondvlucht in een helikopter. Je kunt zelf 'groen' bivakkeren en het weekend van vrijdag tot maandagmorgen in stijl beleven.

 

Liberty Tours
Nu al in de stemming komen? In april worden elke weekend Liberty Tours georganiseerd. Bijzondere excursies met mobiel erfgoed als historische autobussen, schepen en vliegtuigen naar bijvoorbeeld de Stelling van Amsterdam. 

Militair Weekend
Groen Bivak - Liberty Weekend

Spectalaire sloepenrace Slag om de Zaan

Zaterdag 16 april vindt voor de 13e maal het spektakel Slag om de Zaan plaats. Onofficieel de kick off van een nieuwe evenementenseizoen in Zaanstad. Roeiend Nederland waagt zich weer aan een race over ruim 16 kilometers Zaan. Een feest voor de deelnemers, maar zeker ook voor de toeschouwers.

 

Start-, finish- en middelpunt vormt De Chocoladefabriek aan de Westzijde in Zaandam. Deze voormalige Verkade-fabriek geeft een voorproefje van het prachtige erfgoed dat de achtergrond vormt voor de sloepenrace zelf.

Start inschrijvingen Dam tot Damloop

Zondag 18 september gaat de 32e editie van de Dam tot Damloop van start. Nog altijd het mooiste hardloopfeestje van Nederland. Zo'n 50.000 lopers starten die dag in Amsterdam om na 10 mijl alle sportiviteit af te sluiten met een feestje in Zaandam. We kijken er nu al naar uit.

 

In plaats van Dam tot Damloop spreken we inmiddels liever over Dam tot Damweekend, want er is nog veel meer te beleven. Zaterdags maken zo'n 17.000 wandelaars de nodige kilometers en 's avonds is er de Damloop by Night. Zondags zijn er bovendien minilopen voor de kinderen en is er de Dam tot Dam FietsClassic.

 

2 april start inschrijving
Heb je nog geen startbewijs weten te bemachtigen tijdens de voorinschrijving, dan moet je zaterdag 2 april alert zijn. Organisator Le Champion verwacht weer binnen enkele uren uitverkocht te zijn. Om 9.00 uur gaan de inschrijvingen van start voor Businessloop en Goede doelen. Om 12.00 uur kun je individueel inschrijven voor de 10 Engelse Mijl en om 15.00 uur start de inschrijving voor de Damloop by Night.

Dam tot Damloop 05.jpg
Mini Dam tot Damloop 01.jpg

Ook dit jaar een festival rond ons Industriële erfgoed

Het Festival Industrie Cultuur van vorig jaar gaat door onder de naam I FIKZ. Van augustus tot en met oktober staat het industriële erfgoed in de Zaanstreek in het middelpunt van de belangstelling. Er komen fietsexpedities, de Nacht van de Industriecultuur wordt gevierd van 10 op 11 september en oktober is opnieuw Cacaomaand.

 

Op Zaansafari
De succesvolle Zaansafari's van vorig jaar krijgen ook een vervolg. In de drie festivalmaanden kun je elke zaterdag een spannende, nachtelijke vaartocht maken over de Zaan. Op ontdekkingtocht naar de geheimen van de Zaanse maakindustrie.

Nacht Industrie Cultuur
Zaansafari-groot.jpg

Hembrug organiseert avontuurlijke Liberty Tours

Onder de naam Liberty Tours organiseert Vereniging Museumkwartier Hembrug in april 10 bijzondere excursies. Met mobiel erfgoed als historische autobussen, schepen en vliegtuigen ga je op stap naar onderdelen van de Stelling van Amsterdam of maak je een tochtje dat in het teken staat van een stuk geschiedenis van de regio.

 

Onder begeleiding van een bevlogen gids kun je bijvoorbeeld op Fortentour, je kunt een Zaanse Glorietour maken langs de plekken van bedrijvigheid die de Zaanstreek groot maakten. Denk aan Verkade, Bruynzeel, Duyvis en natuurlijk de Zaanse Schans. Je kunt over de Stelling van Amsterdam vliegen of een bezoek aan forteiland Pampus combineren met een vlucht in de historische vliegboot Catalina. Elke weekend in april is even avontuurlijk!

ZaansGlorieTour_Hembrug.jpg
WatertourStelling_Hembrug.jpg
Catalina_Hembrug_LibertyTour.jpg

Herman Brood herleeft weer even in Zaanstad

2016 is het Herman Brood-jaar, hij zou dit jaar 70 geworden zijn, en dat merken we in Zaanstad. Zijn legandarische band, Wild Romance, staat 3 april live bij Podium de Flux in Zaandam en het Zaantheater komt 26 mei met muzikaal portret 'Chez Brood'.

 

Wild Romance, de band van Herman Brood, stond bekend als absolute live-sensatie en het ziet ernaar uit dat ze die reputatie nieuw leven in gaan blazen. Onder leiding van ster-gitaris Dany Lademacher laat Wild Romance op 3 april alle grote hits voorbij komen bij Podium de Flux.

 

In mei kunnen Herman Brood fans naar het Zaantheater voor 'Chez Brood'. Zijn vriend Bart Chabot schreef samen met Xandra Brood een eerlijk en liefdevol muzikaal portret van de muzikant, kunstenaar en unieke, creatieve geest.

Chez Brood in het Zaantheater
Dany Lademacher's Wild Romance - Podium de Flux

Wie is de Mol-experience op Hembrug

Presentator Art Rooijakkers en de deelnemers aan 'Wie is de Mol' van dit seizoen ontmoeten? Zaterdag 19 maart wordt de 'Wie is de Mol-experience' georganiseerd op het Zaanse Hembrugterrein.

 

Je kunt zelf Wie is de Mol-opdrachten spelen, genieten van optredens en als publiek vragen stellen aan de deelnemers. Onder het genot van een hapje en drankje kun je naar hartelust doorpraten over de afleveringen met andere fans. Ook is er een veiling van Wie is de Mol-items. Deze bijeenkomst voor fans is bij Taets. Kaarten zijn verkrijgbaar via organisator AVROTROS.

Wie is de Mol experience

Spelen, springen en sporten in de voorjaarsvakantie

In de vakantie kun je in Zaandam naar hartenlust dartelen, ghost golfen, springen en sporten. Komende zaterdag, 27 februari, opent Saen Leisure & Sport haar deuren en kun je voor één dagje gratis in het kinderspeelparadijs 'Darteldome' en trampolinehemel Bounce'In.

 

Met 2100 vierkante meters indoor speelplezier mag de Zaanse Darteldome zich tot de grote kinderspeelparken rekenen. Naast het traditionele klimmen en klauteren kun je er ook op elektrische autootjes rijden. Ook kun je bij Saen Leisure & Sport Ghostgolfen, een glow in the dark variant op het bekende minigolf. Reuze avontuurlijk!

 

Echt nieuw in de Zaanstreek is de Bounce'In. Een hal vol trampolines waar je voor je plezier rond kunt springen, maar ook fitness jump lessen kunt volgen. Je kunt er zelfs salto's oefenen vanaf een paar meter hoge stunttoren.

BounceInZaandam.jpg
DarteldomeZaandam.jpg

Nick en Simon op festival MidzomerZaan

Festival MidzomerZaan is vastbesloten het feest dat vorig jaar ontstond op de Zaankade tijdens het opreden van The Common Linnets minstens te evenaren. Dat lijkt ook heel goed mogelijk, want MidzomerZaan maakte al bekend dat Nick en Simon dit jaar on stage staan. Het festival, dat verschillende vormen van kunst en stijlen van muziek combineert op monumentale, industriële locaties aan de Zaan, is dit jaar op 18 en 19 juni.

 

Een van de organisatoren Ed Pielkenrood: “We zijn hard bezig de programmering af te ronden. Ik verwacht volgende week nog meer moois aan te kunnen kondigen.” Voor wie nu al weet er bij te willen zijn, zet voor 1 maart vast een reminder in je agenda. Dan gaat namelijk de kaartverkoop van start. Zaanstreek.nl houd je op de hoogte!

The Common Linnet - MidzomerZaan
Nick en Simon - festival MidzomerZaan

Kensington op Babbels Live festival

In het weekend van 25 en 26 juni gaat het los in Krommenie. Dan is het Provily Sportpark weer het thuis van festival Babbels Live. Zaterdag is er 'Hollandse dag' met onder andere de Amstel Live Band, Het Goede Doel en Peter Beense.

 

Zondags staat hoofdact Kensington geprogrammeerd. Na drie keer een uitverkocht Ziggo nu in Krommenie. Samen met onder andere de Memphis Maniacs. De kaartverkoop loopt vanaf januari, dus wil je erbij zijn, wacht dan niet te lang meer. Met deze line-up gaat het vast om de laatste kaarten. 

Op avontuur bij ponydorp in Assendelft

In Assendelft vind je 'De Bonte Belevenis' een combinatie van een kinderboerderij, ponydorp en theehuis. Een heerlijke plek om een kinderfeestje te houden, een high tea of gewoon eens langs te gaan voor koffie met appeltaart.

 

Kleine kinderen kunnen hier op avontuur door op een pony een rondje door het avonturenpark te rijden. Ze raken zo al spelend vertrouwd met de pony's. Je kunt een uurtje Shettenpret boeken of ponylessen voor kinderen vanaf 7 jaar. Voor de voorjaarsvakantie staat er zelfs een ponykamp op het programma!

DeBonteBelevenis.jpg
PonykampDeBonteBelevenis.jpg

Familie-festival Istanbul aan de Zaan

Komende zondag, 31 januari, kun je jezelf tijdens het gratis festival Istanbul aan de Zaan in oosterse sferen wanen. De hele middag is het in het Zaantheater één groot familiefeest. Er zijn muziek- en dansworkshops, er is van alles te doen en natuurlijk zijn er optredens en voorstellingen.


In de grote zaal presenteert actrice en zangeres Meral Polat optredens met cabaret, muziek en dans. Op andere locaties spelen drie jeugdvoorstellingen. Voor een klein prijsje kun je naar 'Hakim op z'n best (2+)', 'Poppentheater Koekla met De Kikkerprinses (4+)' en 'De boze heks en de Zandtekenaar (4+)'.

Meral Polat - foto Zaantheater
Festvial Istanbul a/d Zaan - foto Zaantheater

Vrijdagmiddag-borrel op de Zaanboot

Sinds kort is er een wel hele leuke manier om je werkweek af te ronden en je weekend in te gaan. Eind vrijdagmiddag verandert de Zaanboot namelijk voor heel even in de Borrelboot. Elke vrijdag is het 'Crazy Fridays' op de Zaanboot. Gewoon opstappen – eventueel mét je fiets – en heerlijk genieten van het vaartochtje onder het genot van een drankje en een hapje.

 

Voor € 10,- vaar je mee, krijg je drie drankjes én smul je mee van de bitterballen. Wil je een koud of warm bittergarnituurtje extra, dan kan dat worden geregeld. Heerlijk toch! Op- en afstappen kan op de regulieren plekken: Steiger 14 achter Amsterdam CS, de kade naast het Zaantheater en bij het Hembrugterrein (ter hoogte van Havenstraat 155). Klik door voor de afvaartijden.

Zaanboot
crazyfridays - Zaanboot

LINDA festival op Hembrugterrein

Vandaag start de kaartverkoop voor het festival dat mediamerk LINDA dit jaar voor het eerst organiseert. Zaandam heeft de primeur, want het festival zal plaatsvinden op het Hembrugterrein. De organisatie verwacht zo'n 15.000 bezoekers op het LINDA.festival.

 

In het weekend van 14 en 15 mei komt het magazine LINDA tot leven bij ons in de Zaanstreek. Het wordt de hele dag genieten van de lekkerste happen, drankjes en fijne optredens van o.a. ChefSpecial en Ali B. Maar verwacht ook theater, een LINDA.favorites supermarkt, een kofferbaksale, een Beauty Wasstraat en nog veel meer.

LINDA.festival

FOODIES!: Cocktails & bites in Grand Café De Bataaf

Elke maand van een foodfair sfeertje genieten? Grand Café De Bataaf, aan het stukje Zaan met de mooiste staaltjes erfgoed, organiseert elke laatste vrijdag van de maand FOODIES! Een avond waarop je naast een lekkere DJ kunt genieten van cocktails en bites.

 

Vrijdag 29 januari is het weer zover. Dit keer met DJ La Rue. De cocktails zijn home made... en voor de culinaire 'bites' werkt De Bataaf samen met restaurant De Lepelaar.

FOODIES! - Grand Cafe de Bataaf

Peuterfestival: een Kabouterbos in het Zaantheater

Zondag (10 januari) kunnen peuters en hun (groot)ouders op avontuur in het Zaantheater. Die dag is er een Peuterfestival met twee voorstellingen en een workshop peuterdans. De foyer verandert voor die dag in een Kabouterbos. De kinderen kunnen er naar hartelust hout spronkelen, de kabouterwas ophangen en stoepjes vegen.

 

De twee voorstellingen zijn de muzikale en fantasievolle voorstelling 'In de verte' en het theaterstuk 'Hatsjoe' vol spel, dans en clownerie. Met een kaartje voor de voorstelling of de dansworkshop heb je gratis toegang tot het Kabouterbos.

IndeVerte_Zaantheater.jpg
Hatsjoe_Zaantheater.jpg

Uitmuntend uit eten in Zaandam

In de Zaanstreek kun je heerlijk uit lunchen of dineren. Dat blijkt wel uit de recensies op Tripadvisor. In Zaandam kregen maar liefst 5 restauranst een certificaat van uitmuntendheid. Veelal eetgelegenheden, die ook qua locatie een bezoekje waard zijn.

 

't Groene Pandje vind je gezellig midden tussen de winkel op de Gedempte Gracht en bij Castell Bites & Steaks kijk je uit op de bedrijvigheid in de Wilheminasluis. De Hoop op d'Swarte Walvis zit op de Zaanse Schans, De Buurman op uitgaansplein de Dam en Que Pasa op de hoek Rozengracht. Zoek ze eens op!

 

Meer Eten & Drinken in de Zaanstreek

GroenePandje.jpg
Castell.jpg
DeHoopSwarteWalvis.jpg

Dromen over feest

Een festival om in feeststemming te komen? Dat moet 'Dromen over Feest' zijn. Op en rond de Lagedijk in Zaandijk wordt je zondag 13 december verrast met jazz, pop, theater, poëzie en kunst. Buiten op een podium, bij bewoners of ondernemers binnen of in cafés en oude pakhuizen.

 

Al wandelend van activiteit naar activiteit kun je kunst kijken achter de ramen van de huizen. Maar er is ook een marktje, er rijdt een paardentram en je kan een kijkje nemen in de Zaandijkerkerk, waar de eerste fase van de renovatie is afgerond. Op de site van Dromen over Feest vind je een programma.

Dromen Over Feest
Dromen Over Feest muziek

Zaans Museum gaat de schans op met 'Levende Geschiedenis'

Het museum naar buiten brengen. Het is één van de ideeën om nog meer mensen kennis te laten maken met de Zaanse geschiedenis in het Zaans Museum. Een idee dat al in het voorjaar van 2016 vorm krijgt met het project 'Levende Geschiedenis'.

 

Op de Zaanse Schans wordt de laatste hand gelegd aan een Wevershuisje. Hier wil het Zaans Museum straks het weven van de zeildoeken laten zien, zoals dat in de 17e tot en met de 19e eeuw gebeurde in de Zaanstreek. Krommenie was zelfs lange tijd hét centrum van de zeildoekindustrie. De kwaliteit van hun zeildoek was tot ver over de grenzen beroemd.

 

Ook De Kuiperij moet straks de ambacht van het kuipen tonen en in het Jisperhuisje zal je kunnen zien hoe een gezin vroeger leefde. Zo kun je op de schans, net als in het Zuiderzeemuseum, hier en daar uitstapjes maken naar het Zaanse verleden.

 

Zaans Museum zoekt nog vrijwilligers voor dit project!

Thuiswever Assendelft - ArchiefZaanstad
Zaans Wevershuisje - Zaanse Schans foto: Zaans Museum

De VersKade - terug naar een statige Westzijde

Nog even en dan stop je niet meer met winkelen aan het eind van de Gedempte Gracht, maar loop je verder de Nieuwe Westzijde in. Deze straat was ooit de statigste straat van Zaandam en als het aan de architecten van Heren 5 ligt, komen die tijden weer terug. Een gebied met brede stoepen en bomen, dat is wat zij voor ogen hebben.

 

VersKade markt in voormalige Verkadefabriek

Met de ondernemers rond de oude Chocoladefabriek van Verkade bedachten de architecten al eens een Zaanse versie van de Amsterdamse Hallen. Dat plan is inmiddels voortvarend aangepakt door The Bakery Institute en Terravin, beide al gevestigd in de voormalige Verkadefabriek. De Verskade, een overdekte markt op het binnenplein van het historische pand, wil in de eerste helft 2016 de deuren openen.

Fluwelen Westzijde
De VersKade - Voorbeeld

Eerste 'kleine wildernis' komt in Zaandam

Woensdag 4 november is er een symposium in het Zaanse stadhuis over de Kleine Wildernis. Intiatiefnemer Shubhendu Sharma komt vertellen over zijn methode om een bos tien keer zo snel te laten groeien en honderd keer biodiverser dan traditioneel aangeplante bossen.

 

Het is niet toevallig dat het symposium in Zaanstad is. De eerste Kleine Wildernis van Nederland zal namelijk in Zaandam komen. Eind november wordt het bos aangeplant in het Darwinpark. IVN, de gemeente Zaanstad, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en bomenexperts van de KNNV werken aan de realisatie.

 

Meer lezen

Monet terug in de Zaanstreek

Vandaag, 2 juni 2015, is het exact 144 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet voet aan wal zette in Zaandam. En binnenkort is Monet weer terug in de Zaanstreek. Want, het Zaans Museum kocht een van de 25 schilderijen aan die Monet in de Zaanstreek schilderde.

 

Het gaat om een schilderij van de Voorzaan en de Westerham (1871). Het Zaans Museum is bijzonder trots op de aankoop. Van de Zaanse werken waren er nog maar twee in Nederland. Eén in het Van Gogh Museum en één in het Kröller-Müller. Later dit jaar wordt het schilderij opgenomen in de vaste presentatie van het Zaans Museum en kun je het komen bewonderen.

 

Meer informatie

Schilderij Monet - Zaans Museum

Chocolade-opera met fantastisch eten in cacaoloods

In het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed opent Festival Karavaan met een muzikale, culinaire en avondvullende chocolade-opera in de Zaanstreek. Een van de oudste industriegebieden van Europa, waar sinds mensenheugenis de geur van cacao je neus vult.

 

Op 12, 13 en 14 mei speelt Opera Buffa in een Zaanse cacaoloods. De opera is een eigenzinnige bewerking van de beroemde opera Don Giavanni. Een combinatie van muziek, zang, spel en… chocolade. “Een feestelijke avond vol onverwachte gebeurtenissen en verrassende gerechten uit Don Giovanni’s keuken die zorgen voor een prikkelende spanning tussen begeerte en overgave.”

 

12 mei is speciaal gereserveerd voor bedrijven en groepen vanaf 10 personen. Op 13 mei boek je Opera Buffa altijd als Openingsprogramma van Karavaan in combinatie met de voorstelling De Orde van De Dag.

 

Meer informatie en reserveringen.

 

Hartig, zinnelijk, zoet en zalig!

“Alles klopt, alles is met de grootste zorg voor detail uitgevoerd, van de rode peperoorbellen van de zangeressen tot de keuze van de waterkannen op tafels. In een superieure slotscène wordt de culinaire metafoor tot een uitermate intelligent, indrukwekkend en muzikaal-magistraal hoogtepunt gebracht. Uiteindelijk kunnen de dames Giovanni niet laten gaan. En uiteindelijk smelt Don Giovanni een laatste, finale keer voor hen. En het publiek massaal voor deze heerlijke Opera Buffa”. (Evelyne Coussens in De Morgen)

Design shoppen in Zaanstad

Ondernemers in interieur, kunst en design weten steeds vaker de weg naar Zaanstad te vinden. Zaanstad hoort daarom bovenaan je lijstje, als je tussen de bekende en onbekende designlabels willen struinen naar dat ene item dat je blij maakt.

 

Sinds begin dit jaar hoort daar een bezoekje aan de Affuitenhal op het Hembrugterrein bij, want daar bevindt zich de winkel Flinders. Een winkel met meer dan 15.000 designproducten. Van woonaccesoires, tot design verlichting, tafels en stoelen: Flinders heeft meer dan 100 designlabels in de collectie. In de winkel vind je ook een lunchcafé. Helemaal in stijl uiteraard.

Flinders winkel Zaandam.jpg
Flinders Winkel_Zaandam.jpg

Naar Wormerland voor hét beste Italiaanse restaurant

Tijdens de Restaurant Awards 2015 is Restaurant Mario door de 500 beste chefs verkozen tot beste Italiaanse restaurant van Nederland. Dit familierestaurant in Neck geeft met de award bekende Amsterdamse restaurants het nakijken.

 

Mario's staat bekend om de verse producten en heerlijke pasta's, die dus ook bij sterren-kokend Nederland in de smaak vallen. Mario Uva, de vader van de huidige eigenaar, opende het restaurant in 1967 en werd de eerste Italiaanse chef-kok in Nederland met een Michelinster. 

De Schatkaart van Monet

Eva gaat op onderzoek uit: de beroemde Franse kunstschilder Claude Monet is in 1871 in Zaandam geweest! Maar wie was hij eigenlijk? Dan ontmoet ze Joep. Hij woont in een huis dat Monet schilderde: Het Blauwe Huis. Het huis is nu echter wit. Het maakt Joep niet uit, hij kent geen kleuren, hij is blind. Eva doet haar best de kleuren aan Joep uit te leggen. En zou het niet mooi zijn als Het Blauwe Huis weer blauw is?

 

Het verhaal van Monet in de Zaanstreek, zoals dat nu leeft, is verpakt in een verhaal voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Dit najaar kwam 'De Schatkaart van Monet' uit, geschreven door de Zaanse kunstenaar en schrijver Martijn Couwenhoven. Een heerlijk kinderboek. Helemaal voor kinderen met Zaanse roots!

Schatkaart van Monet - Uitgeverij Oevers
de schatkaart - Uitgeverij Oevers

Zaans Museum: De Zaanstreek maakt het!

Na jarenlange voorbereidingen en maandenlang hard werken opende het Zaans Museum vorige week de nieuwe presentatie 'De Zaanstreek maakt het!' De nieuwe tentoonstelling, ontworpen door Pronk Studio, werpt een verrassende blik op de collectie en de verhalen over de Zaanstreek toen, nu en straks.

 

Het 'Zaans Spektakel' brengt de presentatie tot leven en laat de bezoeker de molens, de fabrieken en het harde werken 'voelen'. De portrettengalerij en de verhalentafel, waar o.a. alle documentaires van Monumenten Spreken te zien zullen zijn, maken de kennismaking met de Zaanstreek compleet.

De Zaanstreek maakt het - foto Mike Bink
Dickens kerstmarkt Krommenie

Zaanstreek in kerstsfeer

Sinterklaasfeest wordt nog gevierd als de eerste kerstmarkten alweer gepland staan. Officieel is de alternatieve kerstmarkt rond Haltpop Winterfest op 2 december namelijk de eerste. Heb je jouw kerstmarkt liever traditioneel dan kun je in de Zaanstreek kiezen uit diverse markten en fairs of ze natuurlijk allemaal bezoeken.

 

Westzaanse Winter Fair
Westzaan trapt zaterdag 10 december af met de Westzaanse Winter Fair rond de Kerkbuurt. Het dorp krijgt die dag een winters en sprookjesachtig uiterlijk met lichtjes, ijspret en vreugdevuren. Tussen 16.00 en 23.00 uur is het genieten geblazen met vrienden en familie. Wandel langs de versierde winterse tuinen, bezoek de kerstmarkt met een vleugje vintage en lifestyle, geniet van straatartiesten en muziek en smul van hapjes, gluhwein en warme chocolade bij de foodtruck.

 

Dickens Kerstmarkt
Zondag 11 december kun je jezelf in Krommenie even terug in de tijd wanen. Nostalgie voert de boventoon tijdens de Dickens Kerstmarkt tussen 11.00 en 17.00 uur. In het centrum van Krommenie tref je deze zondag gezellige kramen, live muziek, de geur van kastanjes en diverse Dickens figuren die tot leven komen.

 

Heemtuin in Kerstsfeer
Zaterdag 17 december is de Heemtuin in Zaandam in kerstsferen. Tussen 16.00 en 20.00 uur zijn er tal van activiteiten. De stal komt tot leven met een echte Jozef en Maria, met herders en een heuse engel. Allemaal rond de kribbe met het kindje Jezus. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliederen gezongen. Kinderen kunnen kerststukjes maken en broodjes bakken. Daarnaast zijn er een aantal kraampjes waar kerstspulletjes worden verkocht.

 

Dromen over Feest
Dromen over Feest zondag 18 december is veel meer dan een kerstmarkt. Op de Lagedijk in Zaandijk komt deze dag klassiek, jazz, pop, theater, poëzie, kunt, jong, oud, binnen en buiten bij elkaar. In huizen, pakhuizen, cafés en langs de dijk is van alles te zien en te beleven. Dit jaar start het programma om 12.00 uur met een dijkwandeling vanaf de beeldentuin in Zaandijk.

 

SaenFestijn kersteditie
Het eerste SaenFestijn op de Zaanweg in Wormerveer in september was een succes. Zondag 18 december is het tijd voor een kersteditie. Tussen 12.00 en 20.00 uur is de Zaanbocht helemaal in kerstsferen. Met enthousiaste deelnemers, leuke cadeautjes, hapjes, drankjes, muziek en natuurlijk ook genoeg andere activiteiten om deze dag niet snel te vergeten!

Stadshart Zaandam

Oscar Weekend in Pathé Zaandam

Het hoogtepunt van de filmwereld zit er aan te komen: de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards. Beter bekend als de Oscars. Gelukkig zijn we in de Zaanstreek gezegend met een megabioscoop van Pathé en is het ook in stadshart Zaandam op 25 en 26 februari Oscar Weekend.

 

Je kunt zowel zaterdag als zondag drie Oscar-films achter elkaar bekijken op 1 dagticket. Op zaterdag is dat Manchester by the Sea (6 nominaties) over de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Massachusetts. Gevolgd door de voorpremière van Hidden Figures, het ongelofelijke en onvertelde verhaal van drie briljante, Afro-Amerikaanse vrouwen die werkten bij de NASA. Grote kanshebber bij de nominaties voor beste film. En tot slot de film Lion (2 nominaties), gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Indiaanse jongen Saroo die als 5-jarige per ongeluk op een trein terecht komt die hem duizenden kilometers door India voert.


Zondags geniet je bij Pathé Zaandam van Moonlight (8 nominaties), de film die drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man volgt. Een film die lovend werd ontahaald door de internationale pers. Gevolgd door Jackie (3 nominaties) waarin Oscarwinnares Natalie in de huid kruipt van Jackie Kenneyd. Het Oscar Weekend sluit af met La La Land (14 nominaties). De moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen.