Bezoeken|Hembrugterrein|Lab-44: voor makers en eters

Lab-44: voor makers en eters

Lab-44 voordeur

Woensdag 12 april gaat het nieuwe Lab-44 'voor makers en eters' open voor publiek. De officiële opening is op 12 mei, maar in de aanloop naar die dag kun je al terecht in het restaurant of op het terras dat uitkijkt over Zaan en Noordezeekanaal.

 

Lab-44 is gevestigd in één van de meest markante panden op het Hemburgterrein, ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam. In het pand, officieel gebouw 197, huisde ooit echt een laboratorium. In 1918 maakte het deel uit van de wapen- en munitiefabriek die op het terrein was gevestigd. Daar waar toen vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd geproduceerd ligt nu een terrein dat door de tijd is omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur. Meer over het Hembrugterrein.

Het Zaanse Lab dakconstructie

Unieke locatie 'voor eters'
Uit eten is een combinatie van beleving en food. Bij Lab-44 eet je alvast op een unieke locatie. Lab-44 ligt op het mysterieuze Hembrugterrein aan de kruising van rivier de Zaan en het Noordzeekanaal. Op de grens van Amsterdam en de Zaanstreek, die een rijke food & drink historie heeft. Vanaf het terras op het zuiden kijk je prachtig uit op het water.
Achter de uitgebreide kaart zit Lab-44 eigenaar Paul Riteco, in Zaanstad onder meer nog eigenaar van Brouwerij HOOP en restaurant De Hoop op d'Swarte Walvis. Ook de chef komt van dit restaurant. 

Zaanse sambal

Broedplaats voor bijzondere 'makers'
In de buitenste ring van Lab-44 komen een aantal food & drink gerelateerde bedrijven. Bierbrouwerij HOOP gaat hier bijvoorbeeld nieuwe smaken ontwikkelen en testen. Het Paplab maakt eigentijdse desserts met rijstepap. De in deze regio bekende Zaanse Sambal vestigt hier haar productie en kantoor. Er komt een atelier van Proud Design voor de ontwikkeling van food & drink design en verpakking. Er worden Pizza workshops georganiseerd volgens het concept van Gabrielle Bonci. En tot slot komt er een kleine winkel en zijn er twee ruimtes voor evenementen en arrangementen.

Het Zaanse Lab AI