Bezoeken|Gidsen & rondleidingen

Gidsen & rondleidingen

Rondleiding HEMbrug - fotografie Gé Dubbelman

Rondleiding Hembrug

Laat je verrassen door de combinatie van industrieel erfgoed, natuur, kunst en cultuur op de grootste erfgoedcluster van Nederland: Het Hembrugterrein. De reguliere rondleidingen gaan over een deel van het 43 ha terrein en richten zich op het bedrijfsverhaal. Ook is er bij voldoende belangstelling (minimaal 5 personen) een architectuurrondleiding en vind een foto-expeditie onder begeleiding van een professioneel fotograaf plaats.

Monet rondleiding

Wandelen met Monet

Wat Rembrandt is voor Nederland, dat is Monet voor Frankrijk. Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam, en heeft met 25 schilderijen een indrukwekkende Impressie achtergelaten van de Zaanstreek. De gidsen van Stichting Monet in Zaandam (www.monetinzaandam.nl) verzorgen rondleidingen langs een groot aantal plekken die Monet in 1871 heeft geschilderd. Neem voor meer informatie contact op via info@monetinzaandam.nl

Rondleiding Babel Archigids

Babel Archigids

Babel Archigids organiseert  iedere zondag  thema- en gebiedsrondleidingen in de Zaanstreek over architectuur en  stedelijke ontwikkeling, o.a. houtbouw, herbestemming, sociale woningbouw, Inverdan, Zaanoevers en nog veel meer. Klik hier voor het uitgebreide programma. Op aanvraag verzorgt Babel ook op andere dagen routes ‘op maat’ voor groepen, bedrijven, scholen en instellingen. Meer informatie of vragen? Stuur een mailbericht naar: archigids@stichting-babel.nl

molenmuseum

'Op Molenpad' met het Molenmuseum

Boeiende verhalen over het molenleven in de Zaanstreek door de gidsen van het Molenmuseum. Een wandeling langs de molens in Koog aan de Zaan en op de Zaanse Schans met koffie of thee en cake. Volgens agenda en op afspraak voor groepen. Het Molenmuseum.

Molens 02

Rondleiding Zaans Museum & Zaanse Schans

Het Zaans Museum en de Zaanse Schans zijn voor rondleidingen en excursies ideaal. In vele talen en over talloze onderwerpen vertellen de gidsen boeiende verhalen over de rijke Zaanse historie van molens, water, houtbouw en industrie.

poelplat

Vaarexcursies met de Poelboerderij

De Poelboerderij vaart met een boerenplat en gids door het Wormer- en Jisperveld, mooiste natuurgebied van Noord-Holland. Bekijk in de agenda de uitgebreide mogelijkheden met verrrassende en boeiende thema's. Ook mogelijkheden op afspraak buiten de reguliere tochten.  

Wandeling

Historisch genootschap Crommenie

Het Historisch Genootschap Crommenie verzorgt dorpswandelingen in Krommenie onder leiding van een ervaren gids. Een wandeltocht langs rijksmonumemten, bezienswaardigheden, historische gebouwen met pronkgevels, deurkalven, snijramen, windveren en makelaars. Voor meer informatie: 075-6401661, 06 20222849 of kantoor@hgc-krommenie.nl

Zaantours

Zaantours

Bart Sluiter is een gids die een hart voor de Zaanstreek heeft. Als geboren en getogen inwoner van Zaanstad heeft hij veel kennis van zowel de Zaanse Schans, de Zaanstreek als Amsterdam. Met zijn enthousiasme zorgt hij ervoor dat u met een glimlach de omgeving leert kennen. Ook voor specifieke wensen die u tijdens uw verblijf heeft, kan Bart u uitstekend helpen deze te realiseren. Zaantours

Honig Breethuis ext 450

Gidsen Honig Breethuis

Op afspraak en in het voorjaar en najaar organiseert het Honig Breethuis begeleide wandelingen door het mooie Zaandijk met na afloop een rondleiding en wat te drinken in het huis. In het monumentale Honig Breethuis in Zaandijk ervaar je hoe een Zaanse koopmansfamilie woonde en leefde anno 1830. Het huis werd rond 1710 gebouwd door Cornelis Jacobsz. Honig, eigenaar van witpapiermolen De Vergulde Bijkorf. Ruim honderd jaar later was op Lagedijk nr. 80 het gezin van Jacob Cornelisz. Breet en Grietje Jans de Jager gehuisvest.

Heemtuinwandeling

Heemtuinwandelingen

Wandel mee door een klein paradijs, verscholen in het Burg. In ‘t Veldpark achter het ZMC in Zaandam. In ’t groei- en bloeiseizoen zijn er regelmatig rondwandelingen door de Heemtuin. Iedere keer wordt er verteld over wat er op dat moment voor opvallends te zien is. In mei wordt in het kader van de nationale vogelweek vooral gekeken en geluisterd naar vogels in de heemtuin. In september is het een avondwandeling met aandacht voor vleermuizen en nachtvlinders en in oktober staat de wandeling in het teken van paddenstoelen en andere herfstuitingen.

Rondleiding Imkerij Polderbijen

Rondleiding Imkerij Polderbijen

Een mooie rondleiding van twee uur door de Imkerij Polderbijen. Hier kom je alles te weten over bijen en de producten die dit beestje voor ons maakt. De verschillende soorten honing kun je proeven. In de boerenschuur is een precentatie te zien over 'De Bij en Wij'. Er zijn bijenwas kaarsen en andere producten. De rondleiding wordt gegeven door Imker Lydia Klok. Je kunt bij de Imkerij honing, bijenwas kaarsen en cadeauverpakkingen kopen. Rondleiding vanaf 6 tot 32 personen.

jeroen breeuwer

Gids Jeroen Breeuwer

Fiets- en wandelroutes met de Zaanse stadsgids Jeroen Breeuwer. Het vertellen over de Zaanse geschiedenis en het duiden van de historische lijnen is zijn passie. Laat u meevoeren door zijn ogenschijnlijk rommelige geboortestreek met haar glorieuze verleden, haar bekende namen en unieke verhalen. Kijk voor meer informatie op de website

hans luiten 12

Gids Hans Luiten

Voormalig wethouder van gemeente Zaanstad Hans Luiten is verbonden aan de Geschiedenis Akademie. Hij verzorgt cursussen, rondleidingen en arrangementen in de Zaanstreek. Een grote kennis van zaken wordt gecombineerd met een enthousiaste en uitstekende manier van presenteren. Naast het vaste aanbod levert de Geschiedenis Akademie maatwerk in overleg. Kijk voor meer informatie op de website.

Olina Kingma

Gids Olina Kingma

Olina Kingma geeft privérondleidingen en aan groepen en is gespecialiseerd in de algemene geschiedenis van Nederland en Amsterdam, waarin de Zaanstreek een belangrijke rol speelde. Neem voor meer informatie contact op via: olina.kingma@upcmail.nl, 06 12995672. 

Annemiek als gids

Gids Annemiek Franken

Algemene geschiedenis van de Zaanstreek met als specialisaties: het leven van molenbazen en -knechten, Zaanse architectuur en houtbouw, invloed Doopsgezinden op de ontwikkeling van de Zaanstreek, een Zaans vrouwenleven in de 18e eeuw met de Zaanse dracht van die tijd. Neem contact op voor meer informatie: a.franken5@chello.nl, 06 11342519